Vrije baan voor omstreden glastuinbouwzone 'Stokstorm'

Het fel gecontesteerde glastuinbouwproject rond Stokstorm op de grens van Deinze en Kruishoutem (E17) lijkt er nu toch te komen, schrijft Het Nieuwsblad. Op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V) laat minister Peeters weten dat de provincie Oost-Vlaanderen op die plaats een zone van 31 hectare heeft afgebakend voor serres.
27 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

Het fel gecontesteerde glastuinbouwproject rond Stokstorm op de grens van Deinze en Kruishoutem (E17) lijkt er nu toch te komen, schrijft Het Nieuwsblad. Op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V) laat minister-president Kris Peeters weten dat de provincie Oost-Vlaanderen op die plaats een zone van 31 hectare groot heeft afgebakend voor de komst van serres.

Het project zal vooral op het grondgebied van Deinze liggen en uit die hoek kwam de voorbije jaren heel wat tegenwind. Vooral landbouwers uitten hun ongenoegen over de teloorgang van 30 hectare landbouwgrond en enkele buurtbewoners waren bezorgd om verkeer, lawaai en geurhinder.

Twee tomatenbedrijven zijn uitgekozen om zich te vestigen op ‘Stokstorm’, de site die gelegen is op gronden van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). "Deze tuinbouwers moeten juist nog een vergunning indienen. Ik verwacht dat de serres er in 2012 al zullen staan", zegt Bothuyne.

"De glastuinders sloten een samenwerkingsovereenkomst af met vier akkerbouwers die zich verenigd hebben in de cvba Biowatt. Die wil daar een biogasinstallatie bouwen om groene elektriciteit en groene warmte te kunnen produceren", vertelt Bothuyne. Via hergebruik van regenwater (90%) wordt de duurzaamheid van het project verder verhoogd.

De gemeentebesturen van Deinze en Kruishoutem krijgen wel het laatste woord. "Zowel de tuinbouwers als Biowatt zullen namelijk een bouw- en milieuvergunning moeten indienen bij deze gemeentebesturen", zegt Bothuyne. De glastuinbouwzone moet ontsloten worden via industriezone De Prijkels naar de E17. "Er komt dus geen bijkomend vrachtverkeer in het centrum van Kruishoutem, Zulte of Deinze", verzekert Bothuyne.

Bron: Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek