nieuws

"Voedselvoorziening in China komt in het gedrang"

nieuws
Door een daling van het landbouwareaal wordt het voor China steeds lastiger zichzelf te voeden. Dat schrijft Olivier De Schutter, speciaal rapporteur over het recht op voeding voor de VN. Volgens hem is sinds 1997 8,2 miljoen hectare landbouwgrond verloren gegaan door verstedelijking, herbebossing, natuurrampen en industrialisatie.
5 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Door een daling van het landbouwareaal wordt het voor China steeds lastiger zichzelf te voeden. Dat schrijft Olivier De Schutter, VN-rapporteur over het recht op voeding. Volgens hem is sinds 1997 8,2 miljoen hectare landbouwgrond verloren gegaan door verstedelijking, herbebossing, natuurrampen en industrialisatie. China zal de productie per hectare moeten opvoeren of meer moeten importeren.

De Schutter reisde voor de VN van 15 tot en met 24 december door China. Volgens De Schutter heeft China in de laatste 30 jaar opmerkelijke economische en sociale vooruitgang geboekt waardoor honderden miljoenen mensen uit de armoede zijn bevrijd. De voedselzekerheid is daardoor enorm verbeterd. De Schutter benadrukt dat de beschikbaarheid van voedsel en de toegankelijkheid tot voedsel niet hetzelfde zijn.

De voedseltoegankelijkheid staat onder druk door de toenemende inkomenskloof tussen de stedelijke en plattelandsbevolking. Wanneer rekening wordt gehouden met de besteding van publieke fondsen ligt de levensstandaard van stedelingen nu bijna zes keer hoger. Volgens De Schutter verklaart de groeiende kloof waarom in de laatste decennia 144 miljoen mensen van het platteland naar de stad zijn gemigreerd.

“Educatie, gezondheidszorg, pensioenen en basisuitkeringen worden op lokaal niveau verzorgd, maar lokale overheden hebben onvoldoende inkomsten om alle taken die hen zijn toebedeeld uit te voeren.” De centrale regering in Beijing moet volgens De Schutter zijn verantwoordelijkheid nemen. Het recht op voedsel impliceert volgens De Schutter evenzeer dat voedselsystemen duurzaam moeten zijn zodat het produceren voor de vraag van nu niet ten koste gaat van het vermogen aan de vraag van de toekomst te voldoen.

Het wordt volgens De Schutter door een afname van het landbouwareaal en degradatie van gronden steeds lastiger de huidige landbouwproductie op peil te houden. “Van alle gronden lijdt 37 procent aan landdegradatie”, aldus De Schutter. Per inwoner is 60 procent minder grond beschikbaar dan het wereldwijde gemiddelde.

“De recente stijging van de voedselprijzen kan een voorbode zijn voor wat in het verschiet ligt, en de voedselreserves die China heeft aangelegd kunnen daarom van strategisch belang blijken in de toekomst”, zegt De schutter. “De huidige situatie moet China bemoedigen op te schuiven naar meer duurzame methoden van landbouwproductie, waarmee met succes is geëxperimenteerd in de provincie Yunnan.”

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek