nieuws

"Voedselprijzen dalen, maar blijven historisch hoog"

nieuws
Voedsel is in mei fors goedkoper geworden. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex. De index daalde 4 procent ten opzichte van april, tot het laagste niveau sinds september 2011. Daarmee zijn de voedselprijzen 14 procent lager dan de historische piek in februari 2011. De goede oogstverwachtingen, de economische onzekerheid en de waardestijging van de dollar zouden aan de basis liggen.
8 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

Voedsel is in mei fors goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO. De index daalde 4 procent ten opzichte van april, tot het laagste niveau sinds september 2011. Daarmee zijn de voedselprijzen 14 procent lager dan de historische piek in februari 2011. De FAO verklaart dat door de relatief goede oogstverwachtingen, de economische onzekerheid en de dollarstijging.

Ondanks de daling zijn de voedselprijzen volgens FAO-graanspecialist Abdolreza Abbassian nog steeds “historisch hoog”. Bovendien zijn ze op dit moment nog instabiel en sterk afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de komende, cruciale teeltmaanden.

De zuivelprijzen kenden de sterkste daling, met 12 procent ten opzichte van april. Daarmee staat de zuivelindex op het laagste niveau sinds oktober 2009. De prijs van kaas en boter daalde daarbij het meest, gevolgd door mager melkpoeder. De prijs voor volle melkpoeder kende daarentegen een stijging, als gevolg van de krimpende voorraad in Europa. De zuivelprijs loopt al sinds januari van dit jaar onafgebroken terug. Dit is volgens FAO een weerspiegeling van de ruimere beschikbaarheid in grote uitvoermarkten, zoals Europa en Oceanië.

Ook de suikerprijs daalde sterk, voor de derde maand op rij. Ten opzichte van april werd suiker 9 procent goedkoper en ten opzichte mei vorig jaar 5,6 procent. Volgens de FAO is dit te wijten aan het ruime aanbod in India, Europa en Thailand, dat nog eens aangevuld wordt met het aanbod uit Brazilië. De markt wordt bovendien beïnvloed door de daling van de olieprijs, waardoor het bijmengen van bio-ethanol op basis van suikerriet minder interessant wordt.

Wat de graanprijzen betreft, duidt de index een daling aan van één procent ten opzichte van april. De maïsprijs dook naar beneden als gevolg van de aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de VS op een recordoogst afstevent. Hierdoor daalde ook de tarweprijs sterk, mede beïnvloed door de gunstige weersomstandigheden. Rijst is daarentegen iets duurder geworden, omdat islamitische landen momenteel rijst opkopen als voorbereiding op de vastenperiode.

De prijs van oliën en vetten daalde in mei 6,8 procent. Daarmee is de opwaartse trend sinds december 2011 gekenterd. De prijs van vlees ten slotte bleef redelijk stabiel, met verschillende bewegingen afhankelijk van de soort. De prijs van varkensvlees daalde, die van gevogelte steeg en die van rund- en schapenvlees bleef stabiel. Over het algemeen was vlees de eerste vijf maanden van dit jaar twee procent duurder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Rundvlees steeg daarbij het meest in prijs.

Meer info: FAO Food Price Index

Bron: Boerderij/eigen verslaggeving

Beeld: FAO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek