Voedselagentschap onderschept 67 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dit jaar in een operatie tegen illegale gewasbeschermingsmiddelen 67 ton producten onderschept in de haven van Antwerpen, de luchthavens van Luik en Zaventem en bij bedrijven. Zo staat te lezen in een persbericht van FAVV.

17 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 oktober 2023 14:49
Lees meer over:

Dit voorjaar bundelden Europese landen voor de achtste keer de krachten in de strijd tegen vervalste en illegale gewasbeschermingsmiddelen. De internationale operatie Silver Axe, gecoördineerd door Europol, leidde tot de inbeslagname van 2.040 ton illegale producten. Dat was een recordhoeveelheid.

In België namen de douane en het Voedselagentschap deel aan de operatie. "We hebben in februari en april 91 zendingen gecontroleerd, goed voor in totaal 1.066 ton pesticiden", zegt FAVV-woordvoerster Hélène Bonte. "Daarbij is 67 ton aan illegale pesticiden in beslag genomen."

Maar welke middelen zijn precies illegaal? "De handel in gewasbeschermingsmiddelen is sterk gereguleerd. Elk gewasbeschermingsmiddel dat op de Europese markt komt moet een toelating krijgen. Dat betekent dat producten die geen toelating hebben per definitie illegaal zijn", aldus FAVV.

Gaat het dan louter om een erkenning op papier die ontbreekt? "Neen", stelt het Voedselagentschap. "Illegale gewasbeschermingsmiddelen zijn niet wetenschappelijk geëvalueerd, en daar liggen de risico's. Zo is er een kans dat deze producten schadelijke stoffen bevatten die niet enkel risico vormen voor het milieu en de consument, maar ook voor de persoon die ze gebruikt."

Vierentwintig ton werd in beslag genomen in de haven van Antwerpen, 10 ton op de luchthaven van Luik en bijna 4 ton op die van Zaventem. De overige illegale gewasbeschermingsmiddelen werden onderschept in opslagplaatsen en bij importeurs. Volgens Bonte gaat het voornamelijk om middelen op basis van glyfosaat en lufenuron - een middel dat onder meer kan gebruikt worden tegen vlooien bij huisdieren. 

De illegale producten kwamen voornamelijk uit derde landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, India, China, Australië en Zwitserland. "Belangrijk is dat sommige landen slechts fungeren als 'doorvoerland', met de bedoeling om de exacte herkomst van het product verborgen te houden voor de overheid", aldus Bonte. Een deel van deze gewasbeschermingsmiddelen was bestemd voor België; de rest ging naar Frankrijk, Nederland, Polen en Tsjechië.

Ook de online verkoop van zulke producten wordt goed in de gaten gehouden, aldus FAVV.

Voedselagentschap onderschept 67 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen
Uitgelicht
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dit jaar in een operatie tegen illegale gewasbeschermingsmiddelen 67 ton producten onderschept in d...
17 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek