Projectoproep voor waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij lanceert een oproep voor de subsidiëring van een waarnemings- en waarschuwingsdienst (W&W) voor de periode 2025 tot en met 2027. Dergelijke dienst verwittigt de land- en tuinbouwers op basis van veldwaarnemingen en modellen op welk tijdstip een ziekte of plaag kan optreden en wanneer en hoe die best kan bestreden worden. Het Agentschap voorziet een subsidie tot 900.000 euro en projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot en met 15 juni.

12 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 15:05
Lees meer over:

Gezonde gewassen zijn essentieel voor een veilige, gezonde en duurzame landbouw. Al meer dan 20 jaar worden waarnemingen en waarschuwingen voor diverse belagers en ziekten gebruikt voor een optimale geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Een Europese richtlijn in het kader van duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen stelt dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat professionele gebruikers beschikken over adviesdiensten voor IPM. Die adviesdienst ondersteunt land-en tuinbouwers om oordeelkundig en proactief te reageren op ziekten en plagen.

Projectvoorstellen voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst dienen minstens 90 procent van de in het ministerieel besluit bepaalde lijst van combinaties van bepaalde teelten of teelgroepen, ziekten en plagen te bestrijken voor de sectoren fruit, aardappelen, suiker- en voederbieten en chicorei, maïs, granen en hop, groenten in open lucht en sierteelt. Indien bepaalde combinaties niet worden meegenomen, moet dit worden gemotiveerd in het projectvoorstel.

Indienen van de projectvoorstellen kan tot 15 juni via het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Voor meer info en de volledige lijst van teelten en teeltgroepen, ziekten en plagen kan u terecht op de website van het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij of u kan een vraag stellen via info@lv.vlaanderen.be met verwijzing naar “Q2 sectoradvies Plant”.

Nieuw rapport beschuldigt België van lakse omgang met bestrijdingsmiddelen
Uitgelicht
De federale administratie in ons land bezondigt zich aan praktijken die onverenigbaar zijn met de Europese verordening over pesticiden en ingaan tegen het regeerakkoord. Dat z...
28 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek