Voeding in snelverkoop vaak niet meer eetbaar
nieuwsUit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één product op drie in snelverkoop niet meer geschikt is voor consumptie omdat er te veel bacteriën, gisten en schimmels aangetroffen werden of omdat het uitzicht of de geur allesbehalve waren. De organisatie dringt bij het Voedselagentschap aan op strengere controles en wil dat er aan fabrikanten duidelijke regels opgelegd worden over houdbaarheidsdata.
Een inspecteur van Test-Aankoop kocht in totaal 84 bederfbare voedingswaren in snelverkoop. Daarbij viel op dat fabrikanten de versheidsdatum van producten te ver durven leggen. Een derde van de aangekochte producten bleek niet meer eetbaar.
Bij bereide maaltijden, gebak en belegsalades op basis van mayonaise kwam het probleem het minste voor. Bij de helft van het vlees daarentegen bleken de stalen niet vers genoeg. Vooral gehakt bleek een probleem, net als kant-en-klare producten die niet meer verhit hoeven te worden. Daarvan waren 8 van de 13 producten niet goed genoeg meer.
Niet alle warenhuizen maken gebruik van snelverkoop om producten die de houdbaarheidsdatum naderen versneld aan de man te brengen. Aldi en Lidl doen dit nauwelijks en Colruyt helemaal niet. Deze laatste supermarktketen stelt dat het zijn producten maar verkoopt tot een paar dagen voor de houdbaarheidsdatum. Daarna gaan ze naar de Voedselbank.
Bron: Het Nieuwsblad