VN richten crisiscel op om hongerigen te spijzen

nieuws
Met een uitgebreide crisisstaf en een hulpkreet aan de rijke landen nemen de Verenigde Naties de strijd tegen de wereldwijde voedselcrisis op. Een VN-taskforce zal zich onder toezicht van Ban Ki-moon zelf met de zaak belasten, kondigde de VN-secretaris-generaal dinsdag in Bern aan. De welvarende landen riep hij op hun hulp aan de armsten aanzienlijk te verhogen. "We moeten de hongerigen spijzen", zei Ban. Als directe hulp moet een bijkomend bedrag van 485 miljoen euro ter beschikking gesteld worden.
29 april 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
Met een uitgebreide crisisstaf en een hulpkreet aan de rijke landen nemen de Verenigde Naties de strijd tegen de wereldwijde voedselcrisis op. Een VN-taskforce zal zich onder toezicht van Ban Ki-moon zelf met de zaak belasten, kondigde de VN-secretaris-generaal dinsdag in Bern aan. De welvarende landen riep hij op hun hulp aan de armsten aanzienlijk te verhogen. "We moeten de hongerigen spijzen", zei Ban. Als directe hulp moet een bijkomend bedrag van 485 miljoen euro ter beschikking gesteld worden, wat eerder al werd gevraagd door het Wereldvoedselprogramma.

Ban sprak in de marge van een vergadering van de chefs van alle VN-organisaties van een nooit eerder geziene uitdaging voor de mensheid. Voorzitter Robert Zoellick van de Wereldbank schat dat in de afgelopen drie jaar nog eens 100 miljoen mensen in de armoede werden gedreven, omdat de prijzen van de levensmiddelen met meer dan 80 procent zijn gestegen. "De (rijke) donateurs moeten het geld op tafel leggen", zei Zoellick.

Met de VN-crisisstaf moet gegarandeerd worden dat hetzelfde zich in de komende jaren niet herhaalt, zei de VN-secretaris-generaal. Ook daarom moet meer geld ter beschikking gesteld worden voor zaaigoed om komende oogsten veilig te stellen. "Het is een crisis voor de meest kwetsbare mensen over ter wereld", zei Ban. "En de capaciteit van de hulporganisaties heeft een kritisch punt bereikt". De voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), Pascal Lamy, zei dat de tijd rijp is dat "storende handelsbeperkingen eindelijk worden afgebouwd". Hij eist dat de zogeheten Doha-handelsronde over de hervorming van het landbouwbeleid afgerond wordt.

Zoellick zei dat de komende twee weken bijzonder kritiek worden. Hij riep de landbouwlanden op geen exportstop af te kondigen. "Die controles bevorderen enkel het stockeren, drijven de prijzen de hoogte in en treffen wereldwijd de armste mensen, die strijd voeren om zelf in hun voedsel te voorzien", zei de voorzitter van de Wereldbank. "Dit is geen natuurramp, maar voor de meeste mensen wel een catastrofe", voegde hij eraan toe.

Een aantal landen heeft alvast maatregelen genomen om de ergste noden uit de wereld te helpen. Zo heeft Maleisië beslist om zijn rijstproducenten te subsidiëren om het aanbod voor lage inkomens te vrijwaren. In de Filippijnen krijgen behoeftige gezinnen 'rijstkaarten' waarmee ze hun basisvoedsel aan de helft van de prijs kunnen inkopen. De Vietnamese overheid probeert de prijzen af te koelen door strenge straffen in het vooruitzicht te stellen voor speculanten die de prijs van rijst opdrijven.(KS/GL)

Poll: Wat is voor de handel in landbouwproducten het beste antwoord om de hoge voedselprijzen te bestrijden?

Bron: Belga/BBC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek