Elke euro voor natuurherstel levert tot 51 euro op

nieuws

Investeren in natuurherstel is een winstgevende zaak. Dat blijkt uit een sociaaleconomische impactanalyse van drie natuurherstelprojecten uitgevoerd door onderzoeksinstelling VITO in opdracht van WWF, Natuurpunt en Natagora. “Geld voor herstel van natuur wordt niet nutteloos verspild”, aldus Natuurpunt. “Eén euro geïnvesteerd in het Kastanjebos in Herent leverde een rendement van wel 51 euro op.” Naast de herstelde leefgebieden, bracht het ook aanzienlijke voordelen voor mens en economie.

gisteren Jozefien Verstraete
Lees meer over:
nattenatuur-water-wijmeers-sigmaplan

Natuur in slechte staat kan haar volledige potentieel niet realiseren. Zo wordt er minder water vastgehouden of minder CO2 opgevangen. “Hierdoor grijpen we naast belangrijke voordelen die natuur ons kan leveren, bijvoorbeeld bij droogte of overstromingen”, aldus Natuurpunt. De aanwezigheid van natuur versterkt daarbovenop de gezondheid door ruimte te bieden voor ontspanning, beweging en bezinning. 

WWF, Natuurpunt en Natagora lieten voor drie natuurherstelprojecten berekenen welke maatschappelijke voordelen hun investeringen opleverden. Het ging voornamelijk om projecten rond natte weilanden, moerassen en veenmoerassen in het Kastanjebos (Herent), de Demerbroeken (Scherpenheuvel-Zichem) en het Plateau des Tailles (Manhay/La-Roche-en-Ardenne).

Er werd rekening gehouden met de afvang van fijn stof en stikstofverwijdering, wateropslag- en infiltratie, koolstofopslag, jobcreatie, vastgoedprijzen voor nabijgelegen woningen en gezondheidsbaten. “Contact met de natuur in de breedste zin van het woord leidt tot minder psychische en lichamelijke klachten, wat leidt tot aanzienlijke besparingen in de gezondheidszorg”, aldus Natuurpunt.

Rendement van 8 tot 50 procent

Uit de analyse van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt dat investeringen in natuurherstel een duidelijk positief maatschappelijk rendement opleveren. Binnen een termijn van zeven tot zestien jaar verdienen deze investeringen zich terug via maatschappelijke baten. Zo genereerde elke geïnvesteerde euro jaarlijks een rendement van acht euro in de Demerbroeken, 25 euro in Plateau des Tailles, en 51 euro in het Kastanjebos. “Deze baten zijn niet altijd directe cashflows die terugvloeien naar de investeerder, maar ze zorgen wel voor besparingen bij verschillende overheidsdiensten waardoor extra middelen vrijkomen binnen de overheidsbudgetten. Bovendien profiteren ook privépersonen, zoals huiseigenaars en uitbaters van horecazaken.” Natuurpunt benadrukt dat veel voordelen van natuur moeilijk in euro’s uit te drukken zijn. “Daardoor is slechts een deel van de baten van natuurherstel is meegenomen.”

Contact met de natuur leidt tot minder psychische en lichamelijke klachten, wat leidt tot aanzienlijke besparingen in de gezondheidszorg

Natuurpunt

Voorbeelden uit het Kastanjebos

In het Kastanjebos wordt vooral ingezet op het herstellen van hooilanden en broekbossen. Investeren in meer biodiversiteit en een uitgebreider landschap doet het aantal bezoeken stijgen van 67.000 tot 80.000 per jaar, goed voor extra jaarlijkse bestedingen van 105.000 euro, wat leidt tot twee extra jobs in de horeca.

“Ook in de strijd tegen de klimaatverandering doet het Kastanjebos zijn duit in het zakje”, aldus Natuurpunt. “In het gebied werd jaarlijks al 720 ton koolstof opgeslagen, wat gelijkstaat aan de uitstoot van 15 miljoen autokilometers. De extra herstelingrepen zorgen voor een meeropslag van twee miljoen autokilometers en een vermeden kost van gemiddeld 23.000 euro per jaar.”

Dankzij de aanwezigheid van groene ruimte lijden mensen in de buurt minder vaak aan psychische aandoeningen en hart- en vaatziektent. Dit betekent dat buurtbewoners (binnen 1 km) samen gemiddeld per jaar 40 keer minder naar de dokter gaan, minder afwezig zijn op het werk en minder ziektekosten hebben. Het leidt voor het totale gebied tot een jaarlijkse besparing van 1,9 miljoen euro op de ziektekosten voor de overheid en de kosten voor bedrijven.

Door de groene omgeving liggen de woningprijzen binnen één km van het gebied negen procent hoger dan woningen zonder groen in de omgeving. De herstelinvesteringen leveren een financiële meerwaarde van 3.000 euro op per jaar.

Natuurherstel meer dan nodig

“Natuurherstel is meer dan nodig. Niet alleen om voor ons algemeen welzijn te zorgen, maar ook om tegemoet te komen aan verschillende uitdagingen waarvoor we als maatschappij staan: de klimaatverandering maar ook het biodiversiteitsverlies”, concludeert Natuurpunt. “Zeker met de Europese Natuurherstelwet zal er heel wat moeten gebeuren om aan de doelstellingen tegemoet te komen. De natuurorganisatie reikt samen met WWF en Natagora de bevoegde overheden de hand om samen een ambitieus natuurherstelplan te ontwikkelen en uit te voeren, zodat de Belgische bevolking gewapend is voor de toekomst.

EU worstelt met groene ambities voor 2030
Uitgelicht
De Europese Unie loopt achter op een deel van haar milieu- en klimaatdoelstellingen die tegen 2030 behaald moeten worden. Dat blijkt uit een nieuw monitoringrapport van het Eu...
21 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek