Gekkekoeienziekte in VK is geen reden tot paniek

nieuws

Een niet-besmettelijk geval van BSE, beter bekend als de gekkekoeienziekte, is vastgesteld op een boerderij in Essex. Dat meldt de Britse BBC. Het gaat om een atypisch geval bij een oud dier, dat hoe dan ook niet bestemd was voor de voedingsketen. Noch in ons land, noch in het VK komt de voedselveiligheid in gevaar, klinkt het.

gisteren Ruben De Keyzer
koe-vee-drinkbak-water-Inagro-1250

Een besmetting met de gekkekoeienziekte leidt begrijpelijkerwijs tot heel wat bezorgdheid bij het grote publiek. In 1992 heeft een epidemie van BSE honderdduizenden dieren getroffen in Groot-Brittannië. Veel dieren zijn toen ook in de menselijke voedingsketen terechtgekomen. De ziekte verspreidde zich erg snel, omdat de Britse veehouderij vroeger diermeel gaf aan runderen. Dat is een soort voeder waarin onder andere resten van koeien en andere dieren zoals schapen verwerkt waren. Miljoenen dieren zijn afgemaakt om de BSE-epidemie te bedwingen, en sindsdien is het eiwitrijke diermeel als voedselbron verboden.

Dat het virus nu toch opduikt, gebeurt omdat BSE soms spontaan kan ontwikkelen bij runderen. Zo was er in 2023 een spontaan geval bij een 8-jarige koe in Zuid-Holland. Net als dit jaar in Groot-Brittannië, ging het toen om de variant ‘ouderdoms-BSE’.

De Britse overheid zegt dat het dier op humane wijze werd afgemaakt en dat er geen risico was voor de volksgezondheid, omdat het niet bestemd was om in de voedselketen terecht te komen.

BSE in België

Ook in België is er dus geen bezorgdheid om deze alleenstaande uitbraak. “Aangezien het om een atypisch geval gaat, zijn er geen implicaties voor ons land”, zegt Helene Bonte van het Voedselagentschap FAVV. “Het gebeurt sporadisch dat dieren bij het verouderen gekkekoeienziekte krijgen, maar dat wijst niet op een breder probleem.”

Bonte wijst erop dat er ook in ons land actief wordt gecontroleerd op BSE. “Gekkekoeienziekte is een ziekte die zich in het zenuwstelsel vestigt, en als je dan besmette producten eet zoals merg kan je als mens ook ziek worden. Daarom doen we in slachthuizen controle van de karkassen en worden alle risicoproducten strikt gescheiden gehouden.”

In België werd de gekkekoeienziekte in 1997 voor het eerst vastgesteld op een boerderij in Havelange, Namen. Het laatste geval dateert van 5 oktober 2006, in Perinnes-lez-Binche. Alles samen zijn er tot nu in ons land 133 gevallen bekend.

‘Zombieherten’ baren zorgen in Amerikaans natuurdomein
Uitgelicht
Een akelige dierziekte teistert het Amerikaanse nationale park Yellowstone. Voor het eerst is er een hert bezweken aan de ‘zombiehertenziekte’, ook wel CWD of de Chronic Wasti...
12 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, BBC

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek