header.home link

VN: "Hongersnood dreigt voor 20 miljoen mensen in Kenia, Somalië en Ethiopië"

19 april 2022

Vanwege ernstige droogte in Kenia, Somalië en Ethiopië dreigt hongersnood voor minstens twintig miljoen mensen. Zo waarschuwt het VN-Wereldvoedselprogramma dinsdag.

Lees meer over:

"Terwijl de langverwachte regen een maand na het begin van het regenseizoen nog steeds uitblijft, neemt het aantal mensen dat als gevolg van de droogte honger lijdt gedurende 2022 mogelijk toe van veertien miljoen tot twintig miljoen", stelt het Wereldvoedselprogramma.

Door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika dreigen vee en gewassen te vergaan. Grote aantallen mensen worden gedwongen te verhuizen op zoek naar water en voedsel. Volgens experts zullen dergelijke klimaatrampen in de toekomst veel vaker voorkomen door de klimaatverandering. Eerder al trok Oxfam aan de alarmbel over de toestand in Oost-Afrika.

Uitgelicht
De oorlog in Oekraïne gooit olie op een brandend vuur. De combinatie van COVID-19 en de lockdowns en de in 2021 begonnen stijging van de voedselprijzen, dreigt twee decennia a...
14 april 2022 Lees meer

Als de situatie niet snel verbetert, "is er een erg reëel risico op honger", waarschuwen de VN. Zo zouden zes miljoen Somaliërs, ongeveer 40 procent van de totale bevolking, te maken krijgen met extreme voedselonzekerheid. In Kenia gaat het om zowat 500.000 mensen. Vooral gemeenschappen die van landbouw leven, in het noorden van het land, lopen gevaar. In Ethiopië, waar in het noorden ook nog eens oorlog woedt, geldt een noodsituatie in het zuiden en zuidoosten.

Naast de droogte speelt ook de oorlog in Oekraïne een grote rol in deze ramp. Als gevolg van het conflict zijn voedsel- en brandstofprijzen gestegen en is de handel wereldwijd verstoord. Het Wereldvoedselprogramma heeft nu een actie gelanceerd om de komende zes maanden 438 miljoen euro in te zamelen. Eerder in februari deed het ook al zo'n oproep, maar toen haalde de organisatie amper vier procent van het beoogde doel binnen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek