Vlaamse tuinbouw toonaangevend in teeltautomatisering

Toeleverancier voor de tuinbouw Hortiplan nv organiseerde vorige week een driedaags symposium over de teelt van sla en kruiden met behulp van ‘Nutrient Film Technique’. De teelttechniek waarbij hydrocultuur instaat voor de voeding van planten, kent het laatste decennium een groeiend succes.
12 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

Toeleverancier voor de tuinbouw Hortiplan nv organiseerde vorige week een driedaags symposium over de teelt van sla en kruiden met behulp van ‘Nutrient Film Technique’. De teelttechniek waarbij hydrocultuur instaat voor de voeding van planten, kent het laatste decennium een groeiend succes. “De vraag naar kennisuitwisseling is duidelijk groot”, zegt gedelegeerd bestuurder Niek Depoorter.

Bij ‘Nutrient Film Technique’ (NFT) staan de planten in goten en voorziet een dunne waterfilm die daar doorheen loopt in de watertoevoer. Belangrijk is dat bij deze techniek het water met voedingsstoffen 100 procent hergebruikt wordt na het filteren en aanpassen aan het gewenste voedingsgehalte.

Als gevolg van de ruimere toepassing van deze teeltmethode, groeit tegelijk de nood aan kennis omtrent de techniek, wat Hortiplan, dat gespecialiseerd is in tuinbouwautomatisering, er toe aanzette om van haar expertise gebruik te maken om een driedaags symposium over dit thema te organiseren. Hortiplan is immers reeds meer dan 16 jaar wereldwijd actief in deze sector met het eigen ontwikkeld ‘Mobiele Goten Systeem’ (MGS). De sla met kluit die meer en meer in de supermarkten is terug te vinden, is een typisch product dat geteeld wordt op deze goten.

Het symposium vond plaats in het proefstation voor de groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Op het programma stonden twee academische dagen met zeer uiteenlopende thema’s zoals klimaatbeheersing, waterontsmetting, teelttechniek van multicolor slamixen, technische aspecten van het mobiele gotensysteem, mogelijkheden voor biologische teelt van sla en kruiden op NFT en de consumentenvoorkeuren met betrekking tot sla. Op de derde dag werden enkele bedrijven uit de streek bezocht die sla telen door middel van het MGS-systeem.

“Niet minder dan 130 deelnemers uit 25 landen verspreid over zes continenten waren aanwezig op het symposium. Onder hen vooral tuinbouwbedrijven maar ook wetenschappers, teeltvoorlichters, zaadfirma’s en toeleveranciers waren goed vertegenwoordigd”, vertelt Niek Depoorter, gedelegeerd bestuurder van Hortiplan. “Hun reacties waren uiterst positief en we mogen besluiten dat dit symposium niet enkel onze expertise, maar die van de ganse Vlaamse glastuinbouw in de verf heeft gezet.”

Hortiplan is een dochteronderneming van AVEVE en garandeert betrouwbare en duurzame technische installaties voor het moderne glastuinbouwbedrijf, zoals het arbeidsbesparende mobiele gotensysteem met vooruitstrevende methodes van waterontsmetting. Hortiplan heeft vestigingen in Sint-Katelijne-Waver en Roeselare en telt ongeveer 50 medewerkers.

Beeld: Hortiplan

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek