Nieuwe technologie met AI voorspelt wanneer koe zal bevallen

Nikon Corporation, de Japanse producent van optische en elektronische apparatuur, heeft een beeldanalysetechnologie ontwikkeld die artificiële intelligentie (AI) gebruikt om veehouders op de hoogte te brengen wanneer een koe zal kalven. “De combinatie van technologie en AI zal almaar meer gebruikelijk worden in nieuwe tools”, duidt Katleen Geerinckx, projectingenieur en technologie-expert bij Hooibeekhoeve, het onderzoekscentrum voor de melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling van de provincie Antwerpen.

16 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 16 januari 2024 12:59 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
koe met pasgeboren kalf

Volgens Nikon vertoont een drachtige koe vijf uur voor ze zal kalven specifiek gedrag: ze beweegt meer en de vruchtzak met het kalf begint los te laten. De technologie analyseert de bewegingen van de dieren met behulp van camera's die op de bedrijven zijn geïnstalleerd. De boeren worden vervolgens door een app op de hoogte gebracht wanneer een kalf zal worden geboren. “Zo moeten zij de drachtige dieren minder vaak controleren in de weken voor ze kalven en kunnen ze efficiënter werken”, luidt het.

 “Systemen waarbij de boer geïnformeerd wordt dat een koe op kalven staat, bestaan al even”, duidt Katleen Geerinckx. “Denk aan de afkalfsensoren: sensoren die aan de hand van staartbewegingen of lichaamstemperatuur kunnen voorspellen wanneer de koe zal kalven.”

AI-tool

Maar technologie die voorspellingen doet aan de hand van AI of een koe zal bevallen is wel nieuw. “De combinatie van technologie en AI zal almaar meer gebruikelijk worden in nieuwe tools”, aldus Geerinckx. “Samen met UGent, HoGent, Inagro en ILVO hadden we een project lopen rond klauwgezondheid. Binnen het VLAIO LA-project Clawcare werd door ILVO  een tool ontwikkeld die aan de hand van kleuren- en thermale beelden kan voorspellen of een koe klauwverzorging nodig heeft of niet. Voor de verwerking van de beelden werken we ook met AI.”

Afkalfsensoren worden vooral in de vleesveehouderij gebruikt omdat sommige vleesrassen geen natuurlijke kalving kunnen hebben. “In de melkveehouderij kan het ook handig zijn op grote bedrijven met personeel of op bedrijven waar er bijvoorbeeld een neventak is en er dus niet continu iemand aanwezig is”, geeft Geerinckx mee.

De beeldanalysetechnologie van Nikon zal deze maand uitkomen op de markt in Japan. Het zal naar schatting 5.669 euro per jaar kosten voor een bedrijf met honderd koeien.

Belgische varkenreus screent dierenwelzijn met AI-modellen
Uitgelicht
Belgian Pork Group, een netwerk van Belgische bedrijven actief in de varkenssector, introduceert artificiële intelligentie (AI) in zijn dierenwelzijnssysteem. De resultaten va...
4 december 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek