Belgische varkenreus screent dierenwelzijn met AI-modellen

Belgian Pork Group, een netwerk van Belgische bedrijven actief in de varkenssector, introduceert artificiële intelligentie (AI) in zijn dierenwelzijnssysteem. De resultaten van het AI-pilootproject op de site Westvlees in Westrozebeke zijn beloftevol en dus wil het netwerk het systeem uitbreiden. Belgian Pork Group is ervan overtuigd dat dit soort toepassingen op termijn in heel de sector zullen worden geïmplementeerd.

4 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 december 2023 11:28 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
varken close-up

Belgian Pork Group is het eerste Belgische bedrijf waarbij een AI-systeem het gedrag en de behandeling van de varkens onafgebroken monitort. De groep verwerkt jaarlijks zo’n 420.000 ton varkensvlees. Stress bij de dieren kunnen ze missen als kiespijn, niet alleen uit moreel besef, maar ook om een negatieve impact op de vleeskwaliteit te voorkomen.

Een camerasysteem monitort aanhoudend alle dieren die worden aangeleverd op de site, en waakt erover dat de dieren op een correcte manier worden behandeld. In eerste instantie worden deze beelden geëvalueerd door de experten dierenwelzijn. De feedback van deze experten wordt vervolgens gebruikt om de-AI modellen verder te trainen.

Efficiëntie

“Via de automatisatie van de bewakingscamerabeelden gebeuren de controles efficiënter en effectiever waardoor de bevoegden voor dierenwelzijn in minder tijd, meer eventuele afwijkingen kunnen detecteren”, meldt Belgian Pork Group. “Dit laat het bedrijf toe nog sneller bij te sturen, opleidingen te geven alsook de evoluties in kaart brengen. “

Controlescherm

Kwaliteitsdirecteur Vincent Stillatus is fier op de eerste resultaten. “We zijn uiteraard trots dat we met deze innovatie onze eerste stappen zetten met artificiële intelligentie,” zegt hij. “We zien meteen dat dit systeem erg veel meerwaarde biedt en zijn al volop bezig om de volgende uitbreidingen verder in de productielijn uit te werken en te implementeren.”

Nieuwe AI-technologie bouwt klimaatbestendige sojaplanten
Uitgelicht
De vorderingen in artificiële intelligentie bewijzen ook in de landbouw hun nut. Onderzoekers van de North Carolina State University (VS), het VIB-UGent Centrum voor Planten S...
6 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek