Vlaamse Milieumaatschappij wil waterlopen beter beheren via data-analyse

Via slimme data-analyse en data-technologie wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) waterlopen in de toekomst beter monitoren. Zo moeten sensoren van het Gentse bedrijf Geosparc over de waterkwaliteit en -ecologie waken.

19 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 januari 2024 16:01
Lees meer over:

De data-analyse zal beginnen met het meten van fysische eigenschappen van het water zoals onder meer zuurstofgehalte, troebelheid en concentratie van bepaalde stoffen. Dit gebeurt via sensoren in de waterlopen. Daarna zal de Vlaamse Milieumaatschappij de data verzamelen en met gepaste acties reageren. “Is er een incident? Dan slaat het systeem gericht alarm”, aldus VMM.

Via zo’n data-analyse kan veel achterhaald worden. “Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of er een risico op vissterfte is”, duidt VMM. “Wanneer een daling van het zuurstofgehalte te verwachten is, worden beluchtingsmachines vervolgens ingeschakeld om een goed zuurstofniveau te behouden in het water en zo de visecosystemen te beschermen.”

Tijdige ingreep

Daarnaast helpt de technologie ook om vervuilers efficiënter te identificeren en verantwoordelijk te stellen voor schade aan het milieu. "Met slimme dataverwerking traceren we de locatie en de bron van vervuiling sneller en nauwkeuriger. Het laat ons toe om tijdig in te grijpen", zegt Philippe Vertonghen van VMM. "Toen na een dambreuk bietenpulp van een Franse suikerfabriek in de Schelde stroomde, identificeerden we meteen de locatie van de vervuiling en hoe snel ze stroomafwaarts dreef. De schade bleef beperkt."

"Historisch kende Vlaanderen een problematiek van vervuiling", zegt Ward De Cooman, bio-ingenieur van VMM. "Vandaag loopt onze regio voorop in het beheer van waterkwaliteit. Door de klimaatverandering moeten we verstandig omgaan met water, zowel bij droogte als bij hevige regenval. In het buitenland kijkt men met interesse naar deze nieuwe Vlaamse datatechnologie." Het doel is om in de komende jaren het aantal multiparametersondes, die de basiskwaliteit van het water via diverse parameters meten, te verdubbelen.

De sondes maken deel uit van BEPROACT, een groot innovatieproject van Interreg Noordwest-Europa dat gesteund wordt door VLAIO en de Europese Unie. Het project heeft als doel kritieke infrastructuur zoals waterwegen, maar ook snelwegen, met data beter te beheren en problemen zo proactief voorkomen.

ABS: “Waterkwaliteit verbeteren vergt inspanningen van iedereen”
Uitgelicht
De minder goede waterkwaliteit van onze waterlopen kan niet enkel in de schoenen van de landbouw geschoven worden, vindt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “We pleiten onder...
1 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek