Prof. Haesaert: “De landbouw staat op een kantelpunt”

Technologie heeft onze manier van leven ingrijpend veranderd, van hoe we communiceren tot hoe we werken en leren. Deze digitale revolutie transformeert nu ook de landbouw. Maar hoe krijgen deze veranderingen precies vorm? Geert Haesaert, professor aan UGent en expert op het gebied van duurzame landbouwtechnologieën en precisielandbouw, biedt een unieke blik op de toekomst van de sector.

23 april 2024
Lees meer over:
dronetechnologieprecisielandbouw-1280

Hoe ziet u de invloed van technologie op de landbouw?

Professor Haesaert: "De impact is enorm. Net zoals technologie ons dagelijks leven heeft getransformeerd, doet ze dit nu ook in de landbouw. Dankzij sensoren, drones en slimme algoritmen kunnen we veel preciezer boeren. We kunnen nu exact bepalen wanneer en hoeveel water, voedingsstoffen of beschermingsmiddelen nodig zijn voor onze gewassen. We kunnen zelfs plaatsspecifiek toedieningen gaan uitvoeren. Dit maakt de landbouw efficiënter en daardoor duurzamer doordat we de externe inputs kunnen verminderen.”

Kan u een praktijkvoorbeeld geven van deze aanpak?

Professor Haesaert: "Een sprekend voorbeeld is ons werk met de Bayer-leerstoel, waar we onkruidgroei met drones in kaart brengen en op basis daarvan de herbicide-dosis kunnen aanpassen aan de onkruiddruk. Dit leidt tot een significante reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, wat zowel economisch als ecologisch voordelig is. Op deze manier gaat er niets verloren en is alles perfect afgesteld."

Welke andere aspecten, naast technologische innovatie, zijn essentieel voor een duurzamere landbouw?

Professor Haesaert: "Het heroverwegen van onze landbouwpraktijken is cruciaal. Technieken zoals vruchtwisseling, het gebruik van stikstofbindende vlinderbloemige gewassen en het kiezen voor gewassen die minder input vereisen, zijn fundamenteel. Het minimaliseren van externe inputs, bijvoorbeeld door het integreren van vlinderbloemigen in de gewasrotatie, verrijkt de bodem op natuurlijke wijze met stikstof. Innovaties in bemesting spelen hier ook een rol, zoals het gebruik van nitrificatieremmers die het nitrificatieproces van ammoniakale stikstof in de bodem vertragen, wat leidt tot een beter evenwicht tussen de wortelgroei en stikstofopname door planten. Gecoate meststoffen stellen tevens hun nutriënten langzamer vrij zodat een beter evenwicht tussen gewasbehoefte en beschikbare nutriënten ontstaat.” 

We hebben de kennis en de technologie om een duurzamere toekomst te creëren. Maar dit vereist samenwerking over disciplines heen en een bereidheid om te investeren in de toekomst

Geert Haesaert - Professor UGent

Waar ziet u de grootste kansen voor innovatie in de landbouw?

Professor Haesaert: "Plantenveredeling heeft enorm veel potentieel. Door gewassen te ontwikkelen die beter aangepast zijn aan de veranderende klimaatomstandigheden en minder afhankelijk zijn van chemische inputs, kunnen we een grote sprong voorwaarts maken. Innovatie in veredeling kan onze gewassen niet alleen robuuster maken, maar ook helpen bij het verder verlagen van onze ecologische voetafdruk."

Wat is uw boodschap voor degenen die de toekomst van duurzame landbouw willen vormgeven?

Professor Haesaert: "De landbouw staat op een kantelpunt. We hebben de kennis en de technologie om een duurzamere toekomst te creëren. Maar dit vereist samenwerking over disciplines heen en een bereidheid om te investeren in de toekomst. Ik nodig iedereen uit die geïnteresseerd is in duurzame landbouw om de dialoog aan te gaan en samen te werken aan deze essentiële transitie."

Professor Haesaert voert zijn onderzoek uit in samenwerking met de Bayer Forward Farming leerstoel. Met deze leerstoel wil Bayer wetenschappelijke inzichten verwerven betreffende duurzame landbouwpraktijken door het optimaal integreren van natuurlijke hulpbronnen en deze kennis te communiceren naar belanghebbenden in de landbouwsector zoals bedrijfsleiders en beleidsmakers. Meer weten over de activiteiten van de leerstoel? Neem dan zeker een kijkje op deze webpagina.

In samenwerking met: UGent - Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek