Vlaamse regering versoepelt MER-plicht bij vergunningsaanvragen

De Vlaamse regering hervormt de milieueffectenrapporten (MER), een cruciaal onderdeel bij vergunningsaanvragen in Vlaanderen, en meer dan eens de aanzet om een project al dan niet te weigeren. “De milieueffectenrapporten (MER) staan in Vlaanderen bij menig initiatiefnemer bekend als onduidelijke, dikke bijbels met overbodige informatie waar een kat haar jongen niet in terugvindt”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De regering heeft op voorstel van Demir een ontwerp van decreet goedgekeurd om de MER te hervormen. 

3 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 juli 2023 16:02
Lees meer over:
vergunning kleine foto

Volgens Demir is het zowel voor initiatiefnemers als voor derden van belang dat de leesbaarheid van deze dossiers verbetert. Concreet wil ze de MER-screening “terug naar de essentie.” Ze schaft de ontheffingsmogelijkheid, omdat dit in de praktijk zou leiden tot uiteenlopende rechtspraak. Verder vereenvoudigt ze de regelgeving, ook om goldplating te voorkomen. Goldplating is het fenomeen waarbij een EU-lidstaat strengere regels oplegt dan van hogerhand verplicht is. Zo zijn er vele projecten waarbij een MER-procedure werd opgelegd, al hoefde dit niet volgens de Europese richtlijnen.

Anderzijds moet een MER in de toekomst helderder leesbaar zijn. “De bedoeling is de milieuimpact maximaal beter in kaart te brengen en de administratieve overlast tot een minimum te beperken. Een huzarenstukje, maar cruciaal voor ons leefmilieu én voor de investeringszekerheid”, aldus Demir.

Volgens het kabinet Demir is dit broodnodig. “Wanneer een initiatiefnemer het woord MER hoort, schiet die veelal in een kramp terwijl dit instrument net zou moeten leiden tot een beter plan of project en een kwalitatieve politieke besluitvorming”, klinkt het. “En ook voor derden is een MER steeds moeilijker leesbaar, zodat men zich vragen stelt bij de milieuimpact.”

Verder wil Demir ook het principe van tiering invoeren. Dat houdt in dat een MER niet meer van nul moet worden opgesteld, maar dat informatie uit andere rapporten kan worden hergebruikt. Er komt ook een digitale screeningstool om lokale besturen wegwijs te maken in de complexe MER-regelgeving.

Over de hervorming werd met verschillende actoren overleg gepleegd. Het ontwerpdecreet gaat nu naar de adviesraden voor advies en gaat vervolgens naar de Raad van State.

“Samen maken we in de praktijk werk van een meer gericht milieuonderzoek met een betere doorwerking naar besluitvorming. Zo combineren we milieu- en rechtsbescherming maximaal met investeringszekerheid”, aldus Demir.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek