Vlaamse regering keurt Ventilus-hoogspanningslijn goed zonder grote veranderingen

Er worden geen fundamentele wijzigingen aangebracht aan het traject van de Ventilus-hoogspanningslijn, ondanks de 3.550 bezwaarschriften. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

26 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 januari 2024 15:07 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
hoogspanningeliaventiluselektriciteit-1280

Ventilus is de toekomstige hoogspanningslijn die elektriciteit van de windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. Het wordt een traject van 85 kilometer dat grotendeels bovengronds, dwars door West-Vlaanderen zal worden aangelegd. Verschillende inwoners en bedrijven klagen daarbij over gevolgen zoals een verstoord zicht en gezoem. Ook zijn er heel wat bezorgdheden over de impact op de gezondheid van omwonenden.

3.550 reacties

Tijdens het openbaar onderzoek werden er 3.550 reacties ingediend door zowel burgers als lokale besturen. Het Departement Omgeving analyseerde en behandelde alle bezwaarschriften en adviseerde vervolgens de Vlaamse regering. “De ingediende bezwaren en adviezen hebben niet geleid tot fundamentele wijzigingen aan het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Ventilus tegenover de voorlopige vaststelling”, meldt Demir. “De meeste inspraakreacties bevatten vragen over het compensatiebeleid.” Vrijdag werd het Ventilus-GRUP dus opnieuw goedgekeurd, met enkel beperkte technische wijzigingen.

De regering keurde vrijdag ook de bijkomende maatregelen goed. Het verruimde compensatiebeleid, waarover eerder al beslist was, werd in een overeenkomst gegoten. Voor eigenaars van woningen en bouwgronden komen er onder meer procentuele vergoedingen in functie van de afstand tot de hoogspanningslijn, en de eventuele invloed op de waarde van de woning of grond. Voor bedrijven en landbouwbedrijven wordt beschreven onder welke voorwaarden zij een vergoeding kunnen krijgen voor het nadeel dat de commerciële activiteiten van een (landbouw)bedrijf zouden kunnen ondervinden ten gevolge van de bovengrondse hoogspanningslijn.

Elia sloot op 9 augustus 2023 ook een protocolovereenkomst met de landbouwsector (Boerenbond en ABS). Elia vergoedt de hinder die mogelijk kan ontstaan bij het exploiteren van de landbouwgrond door aanwezigheid van de hoogspanningslijn, evenals eventuele schade toegebracht aan landbouwgrond door de uitvoering van werken voor de aanleg van de hoogspanningslijn.

Via het Energiefonds maakt de regering ook 38,5 miljoen euro vrij om de hoogspanningslijn zoveel mogelijk in te passen in het landschap.

Vervolg procedure

Het dossier vertrekt nu naar de Raad van State, dat binnen de 30 dagen haar advies moet uitbrengen. Vervolgens zal begin maart een definitieve vaststelling volgen. Zoals de procedure voorschrijft, zal hoogspanningsbeheerder Elia, als de definitieve vaststelling een feit is, werken aan een milieueffectenrapportage en de omgevingsvergunningsaanvraag. Deze vergunningsaanvragen, om de hoogspanningslijn te realiseren, zullen gepaard gaan met openbare onderzoeken. Hierbij kan opnieuw bezwaar worden ingediend. Tegen zowel de vaststelling van de GRUP als de aparte vergunningsaanvragen is telkens nog beroep mogelijk.

Duidelijkheid over compensaties voor omwonenden Ventilus
Uitgelicht
Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een akkoord gesloten met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over verhoogde compensaties voor de omwonenden van de Ventilus-hoo...
29 september 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek