Ventilus: Burgers en lokale besturen dienen 3.550 inspraakreacties in

Het openbaar onderzoek voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de Ventilusverbinding is afgelopen. Daarbij hebben burgers en besturen ongeveer 3.550 reacties ingediend. In de meeste gevallen gaat dit om bezwaarschriften. Ventilus is een hoogspanningslijn die de stroom van windmolens aan zee naar het binnenland moet brengen. Dat zal grotendeels bovengronds gebeuren, op West-Vlaams grondgebied. Dat is niet naar zin van vele lokale besturen, en dus ook niet van de buurtbewoners.

3 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 november 2023 16:02 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Het openbaar onderzoek liep van 29 augustus tot en met 27 oktober. Volgens het kabinet Demir worden alle reacties nu verwerkt door de administratie “met oog op de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan.” Dat zal in de komende maanden gebeuren.

Tijdens het onderzoek, waarbij iedereen de kans had om bezwaar in te dienen, ontving het departement Omgeving ontving 559 digitale reacties en 202 per post. Bij de gemeentebesturen werden 2.786 inspraakreacties tegen ontvangstbewijs binnengebracht.

Ondergronds of bovengronds

Het project loopt voor 10 kilometer ondergronds in Zedelgem, Torhout en gedeeltelijk in Izegem. Andere gemeenten vragen zich dus af waarom de lijn ook bij hen niet ondergronds kan. Alleen al in Lichtervelde was Burgerplatform Leefbaar E403 goed voor 1.217 bezwaarschriften.

De West-Vlaamse provincieraad formuleert een ongunstig advies omdat het RUP onvoldoende inspeelt op toekomstige technologische evoluties. “Indien de technieken evolueren en het in de toekomst mogelijk wordt om delen van de bovengrondse verbinding ondergronds te brengen, dan moet dit ook mogelijk zijn volgens de voorschriften van het RUP. Dat is, met de voorliggende stedenbouwkundige voorschriften in het RUP, op dit moment niet mogelijk”, meldt de provincie.

Er kwamen ook adviezen van de gemeenteraden van Ardooie, Avelgem, Brugge, Deerlijk, Harelbeke, Izegem, Jabbeke, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Roeselare, Torhout, Wingene, Zedelgem, Zuienkerke, Hooglede en Sint-Laureins. Vele adviezen waren ongunstig, maar onder meer stad Brugge gaf een positief advies.

Nog niet aan de eindmeet

Het Ventilusproject is echter nog lang niet aan de eindmeet. Het huidige traject betreft de plannen en bestemmingswijzigingen. Zodra deze worden vastgelegd, moeten er nog diverse vergunningsaanvragen gebeuren om de hoogspanningslijn te realiseren. Ook deze zullen gepaard gaan met openbare onderzoeken, waarbij opnieuw adviezen of bezwaren kunnen worden ingediend.  Zowel tegen de bestemmingswijziging als de vergunning is in een latere fase nog beroep mogelijk. De kans is reëel dat dit ook gebeurt, wat het project aanzienlijk kan vertragen. Oorspronkelijk moest Ventilus in 2027 klaar zijn, maar Elia voorspelt nu dat het pas in 2028 zal lukken. Of deze deadline gehaald wordt, is afwachten.

Duidelijkheid over compensaties voor omwonenden Ventilus
Uitgelicht
Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een akkoord gesloten met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over verhoogde compensaties voor de omwonenden van de Ventilus-hoo...
29 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek