Vlaamse overheid investeert 2,8 miljoen in verdeling voedselhulp

De Vlaamse overheid investeert 2,8 miljoen euro in het sociale distributieplatform Foodsavers dat voedselhulp verstrekt in elf Vlaamse regio’s. Het netwerk dat restanten ophaalt bij supermarkten, veilingen en ook boeren zag de vraag naar voedselhulp vorig jaar significant stijgen. Ruim een kwart meer mensen deed beroep op de diensten van de organisatie dan het jaar ervoor.

30 augustus 2021  – Laatste update 30 augustus 2021 19:17
Lees meer over:
Foodsavers_Wouter_BekeK

Foodsavers zag de vraag naar voedselhulp in 2020 met 27 procent toenemen. Waar er in 2019 nog 88.700 mensen een beroep deden op de hulporganisatie, waren dat er vorig jaar 112.500. In het coronajaar werd er zo’n 1.750 ton aan voedseloverschotten uitgereikt, 34 procent meer dan het jaar ervoor. Een groot gedeelte van het voedsel wordt ingezameld bij supermarkten, waarbij het gaat om producten die tegen de vervaldatum aanzitten.

Maar ook de Belgische veilingen Hoogstraten, REO en BelOrta zijn belangrijke leveranciers. “Bij BelOrta komen we drie keer per week, bij REO komen we op afspraak en ook Hoogstraten contacteert ons als er overschotten zijn”, vertelt Caroo Torfs, projectmedewerker Foodsavers. “Ook komen we wel eens rechtstreeks bij boeren. Zo zijn we vorig jaar een paar keer bij fruittelers in Limburg geweest die fruit ter beschikking stelden dat minder geschikt was voor verkoop.”

Elf vestigingen over Vlaanderen

Foodsavers bestaat uit een netwerk van elf sociale distributieplatformen verdeeld over Vlaanderen. Ingezameld voedsel wordt verdeeld over sociale organisaties in de wijk die de producten vervolgens uitdelen aan mensen in financiële nood. Alhoewel de sociale platformen in een koepel zijn ondergebracht, opereren ze autonoom van elkaar. Zo wordt Foodsavers Antwerpen bestuurd door de stad Antwerpen.

Door de coronacrisis zijn veel gezinnen financieel in de problemen gekomen

Wouter Beke - Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding

Het was de Antwerpse vestiging van Foodsavers die eerder deze maand bezoek kreeg van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding. “Door de coronacrisis zijn veel gezinnen financieel in de problemen gekomen afgelopen jaar”, merkte hij op tijdens het bezoek. De Vlaamse overheid stelt de komende vier jaar vanuit het plan "Vlaamse Veerkracht" 2,8 miljoen euro beschikbaar voor de verdere groei van Foodsavers over heel Vlaanderen.

“Door de komende vier jaar in totaal 2,8 miljoen euro vrij te maken voor sociale distributieplatformen, slaan we meerdere vliegen in één klap. We helpen gezinnen in armoede, voorkomen dat voedseloverschotten worden weggegooid en investeren in sociale tewerkstelling”, verklaarde Beke de investering tijdens het bezoek. Bij Foodsavers zijn 70 mensen werkzaam, mensen die moeilijk aan een baan geraken.

In Gazet van Antwerpen komt een van de werknemers aan het woord, Stef Baert. Samen met een collega’s rijdt hij dagelijks de zes Antwerpse filialen van Colruyt af om voedseloverschotten te verzamelen. Deze producten worden in een gekoelde Antwerpse loods bijeen gebracht om vervolgens verdeeld te worden in de wijk. “Vroeger werkte ik in de stellingbouw en erna in een fabriek voor staaldraad, die failliet gegaan is. Ik was al een jaar werkloos toen ik hier aan de slag kon. Ik doe deze job graag. De sfeer is goed, je komt iedere dag onder de mensen en je kunt iets voor anderen betekenen”, vertelt hij.

70 procent van ons volume bestaat uit verse producten: vis, vlees, groente en fruit

Caroo Torfs - Foodsavers

Nadruk op vers

Torfs stelt dat bij Foodsaver de nadruk ligt op vers voedsel. “70 procent van ons volume bestaat uit verse producten: vis, vlees, groente en fruit.” Tijdens de eerste lockdown zag de organisatie ook een grote toename van voedselaanbod nadat de horeca verplicht de deuren moest sluiten.

Torfs wijdt de toename van hulpaanvragen aan corona. “Doordat veel tijdelijke werklozen terugvielen op 70 procent van het salaris, konden zij moeilijker rondkomen en moesten zij aankloppen voor hulp.” Alhoewel het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid inmiddels sterk is afgenomen, ziet de organisatie dat nog niet terug in de hulpaanvragen. “Wij zien het aantal aanvragen nog niet verminderen”, besluit zij.

Bron: Gazet van Antwerpen / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek