VITO brengt landbouw wereldwijd in kaart

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft alle landbouwvelden op aarde in kaart gebracht in opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Met de kaarten kunnen onder meer graan- en maïsvelden herkend worden. “Dit betekent een enorme bijdrage in het bestrijden van voedselprijsspeculatie”, legt Sven Gilliams van VITO uit. “Daarnaast kan er ook gekeken worden welke velden geïrrigeerd werden, dat is essentiële informatie in tijden van klimaatverandering.”

25 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 september 2023 16:46
Lees meer over:
wereld wereldbol

VITO ontwikkelde samen met zes andere internationale partners WorldCereal, het allereerste computersysteem dat op basis van satellietbeelden wereldwijd het landbouwareaal en gewassen op een nauwkeurigheid van 10 meter in kaart brengt. Na elk landbouwseizoen kunnen deze ook een update krijgen.

VITO moest gelukkig niet alle velden manueel zoeken en aanduiden op de kaarten. “De landbouwvelden aanduiden gaat automatische via getrainde algoritmes”, aldus Gilliams. “VITO is wereldwijd bekend voor de opvolging van landbouw via satellietbeelden, zo brachten we al eerder Vlaanderen en Europa in kaart op deze manier. Onze ervaring konden we toepassen in het creëren van WorldCereal.” Voorheen werd de landbouw ook al in kaart gebracht maar nog nooit zo snel na een seizoen en op deze schaal. “Zo zijn de kaarten een bijdrage voor het Agricultural Market Information System dat de globale landbouw opvolgt op basis van officiële landbouwstatistieken en lokale expertise”, duidt Gilliams.

In het WorldCereal-systeem kunnen verschillende lagen op de wereldkaart toegepast worden. De eerste laag toont het wereldwijde landbouwareaal, de tweede en derde laag duiden de graan- en maïsvelden aan. Daarnaast is er ook nog een laag die de irrigatie van een veld detecteert.

Impact op voedselzekerheid

Via WorldCereal kan voedselspeculatie tegengegaan worden. “Op basis van deze nauwkeurige en geüpdatete kaarten kan je werkelijk zien hoe het gesteld is met de landbouw over de hele wereld”, zegt Gilliams. “Als er bijvoorbeeld geruchten zijn dat er een oogst mislukt is in Argentinië kan dit de prijs onnodig de hoogte in laten schieten. Onze accurate beelden kunnen de Verenigde Naties ondersteunen om hun landbouwstatistieken beter in te schatten, beter op te volgen en zo een beter globaal beeld te krijgen over de voedselveiligheid.” Maar er kan nog veel meer uit het systeem gehaald worden, zo kan onder meer ingeschat worden welke velden geïrrigeerd werden en welke niet. Dit geeft dan weer ondersteuning in de analyse hoe efficiënt het water werd gebruikt tijdens het groeiseizoen.

“In de toekomst is het onze ambitie om ook oogstvoorspelling te kunnen doen en nog meer gewassen als ‘extra lagen’ te kunnen gebruiken”, vertelt Gilliams.

Zomerweer zorgt voor moeilijk seizoenstart, maar kan nog gered worden
Uitgelicht
De natte zomer met afwisselend warmere en koelere periodes zorgde ervoor dat de zomerteelten konden herstellen van de moeilijke seizoenstart. Dat meldt het nieuw agrometeorolg...
13 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek