"Visie Vlaamse Bouwmeester botst niet met beleid"
nieuwsDat de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck zich in de media uitlaat als een groot voorstander van ruimtelijke verdichting en een tegenstander van verdere lintbebouwing en ongebreidelde verkaveling is niet in tegenstrijd met het beleid van de Vlaamse regering. Dat stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois in antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Bart Dochy (CD&V). “Van Broeck vindt juist dat dorpskernen moeten versterkt en verdicht worden om op die manier zo veel mogelijk open ruimte te vrijwaren”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
Enige tijd geleden poneerde Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck in Het Nieuwsblad dat de Vlaming massaal naar de stad moet verhuizen en een aantal dorpen zou moeten verdwijnen. “Maar Van Broeck neemt niet de stelling in dat dorpen zouden moeten verdwijnen, maar juist dat deze dorpskernen - en ook de stedelijke kernen - moeten versterkt en verdicht worden om op die manier zoveel mogelijk open ruimte te vrijwaren", zo reageert Bourgeois op een vraag van Vlaams parlementslid Bart Dochy.
Deze stellingen zijn volgens de minister-president geenszins in strijd met het actuele Vlaamse regeringsbeleid. Hij verwijst hierbij naar de beleidsnota Omgeving 2014-2019 van milieuminister Joke Schauvliege waarin vermeld staat dat het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen uitgaat van 'een doordacht en zuinig ruimtegebruik dat de ruimtelijke organisatie van Vlaanderen versterkt en de leefbaarheid verbetert'. Er is hierin ook sprake van 'het verhogen van het ruimtelijk rendement van de bebouwde ruimte' en van 'de (her)ontwikkeling van bestaande woongebieden in steden en dorpen, waar ik de verdichting, renovatie en hergebruik faciliteer en stimuleer'.
“De planeet warmt op en België breekt elke maand zijn filerecord”, zo licht Van Broeck zijn visie toe in het Brusselse weekblad Bruzz. “Ik denk dat je de maatschappij niet meer moet overtuigen, het water staat ons aan de lippen. Mensen moeten weten dat passsiefbouw op het platteland een hogere ecologische voetafdruk heeft dan een niet-geïsoleerd rijhuis in de stad. Of dat het aantal verkeersslachtoffers in auto-afhankelijke verkavelingen vier keer hoger ligt dan in de stad of de dorpskern. De stad is dus veel veiliger dan de verkaveling.”
“We moeten het heilige huisje van de Vlaming niet afbreken”, zo gaat Van Broeck verder. “We tonen hem een ander, beter en leuker heilig huisje. Mijn boodschap is: het wordt niet minder in de toekomst, ook niet meer, maar wel beter. Kwantitatieve groei kan onze planeet niet meer aan, maar we kunnen er wel voor zorgen dat we allemaal beter leven en minder ecologische schade veroorzaken. We kunnen allemaal vlak bij natuur wonen en op tien minuten van het werk, zodat we meer tijd hebben voor partner en kinderen. Dat is de essentie, ik probeer in te zetten op een positief verhaal.”
Bron: Belga/Bruzz
Beeld: Tim Van De Velde