Verkoop en import van noten boomt dankzij gezond imago
nieuwsDe verkoop van noten zit in de lift. Volgens cijfers van de FOD Economie spendeerden Belgische gezinnen in 2016 gemiddeld 30 euro aan noten, terwijl dat in 2012 slechts 19 euro was. In die vier jaar verdubbelde de invoer van pecannoten, verdriedubbelde de invoer van walnoten en vertiendubbelde de grootte van de notenrayon in supermarkten. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Ze voegen eraan toe dat noten gezond zijn, maar wel calorierijk. "Je eet ze best met mate", vertelt professor voeding aan UGent, Sarah De Saeger.
Volgens Gilles Jeuris, zaakvoerder van notenfabrikant Ranobo in Turnhout, is vooral de vraag naar minder bekende soorten spectaculair gestegen. Want pinda’s en walnoten waren altijd al populair. Hij wijt de plotse interesse aan onze toegenomen aandacht voor gezond eten. "Want noten en gedroogd fruit vormen een gezond alternatief voor klassieke tussendoortjes als koeken of chips", stelt hij. Bekende koks zoals Sandra Bekkari, Pascale Naessens, Jeroen Meus en Sofie Dumont koken er ook graag mee.
Maar zijn noten echt zo gezond? De kranten van Mediahuis vroegen het aan enkele experts. Het verdict: ze zijn inderdaad gezond want ze bevatten belangrijke nutriënten, maar je eet ze best met mate want ze bevatten ook veel kilocalorieën. "Pecannoten bijvoorbeeld zijn een bron van vitamine A, maar in 100 gram zitten wel 691 kilocalorieën", vertelt professor Patrick Mullie van de VUB. "Dat is meer energie dan in dezelfde hoeveelheid chips of chocolade."
NICE, het Voedingsinformatiecentrum verbonden aan VLAM, sluit zich hierbij aan: "De meeste noten en zaden bevatten relatief veel eiwitten en vetten en bijgevolg ook meer energie. Een handvol noten (30 g) kan al gauw zo’n 20 gram vet en 200 kcal aanbrengen. Noten en zaden behoren in de actieve voedingsdriehoek niet tot de voedingsgroep groenten of fruit, maar tot de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten. Noten en zaden schrappen van je dieet om gewicht te verliezen is niet nodig, maar er zeer gematigd mee omgaan is wel aan te raden."
Concreet raadt NICE aan niet meer dan een handvol (ongezouten) noten per dag te eten. "De consumptie van ongeveer 30 gram ongezouten noten per dag of tot zo’n 150 gram per week, als een isocalorische vervanging van andere voedingsmiddelen, kan zelfs cardiovasculaire voordelen bieden", klinkt het. Dit omdat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en arm aan verzadigde. "Ze hebben dus een gunstig effect op het lipiden- en lipoproteïnegehalte, waardoor ze passen binnen een hartvriendelijk dieet."
De ene noot is echter de andere niet. Elke soort heeft een andere voedingssamenstelling. De ene bevat meer vitamine C, de andere meer magnesium of vezels. Twee bijzondere noten zijn walnoten en kastanjes. Walnoten omdat ze net als vette vis een natuurlijke bron zijn van Omega 3-vetzuren. En kastanjes omdat ze de enige soort zijn die weinig kilocalorieën bevat.
Bron: Gazet van Antwerpen / De Standaard / NICE-info