Verhoging Russische invoertaks doet CNH pijn

Federaal minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil van de Russische ambassadeur duidelijkheid over de protectionistische maatregelen die Rusland neemt tegenover de buitenlandse producenten van landbouwmachines. Van Quickenborne zei dit donderdag bij een bezoek aan Case New Holland in Zedelgem.
7 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Federaal minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil van de Russische ambassadeur duidelijkheid over de protectionistische maatregelen die Rusland neemt tegenover de buitenlandse producenten van landbouwmachines. Van Quickenborne zei dit donderdag bij een bezoek aan Case New Holland (CNH) in Zedelgem.

Door de Russische verhoging van de invoertaksen op landbouwmachines van 5 naar 15 procent zakken de bestellingen voor maaidorsers in Zedelgem sterk. In 2008 werden er nog 900 geleverd in Rusland, terwijl het er dit jaar hooguit 220 zullen zijn.

"Het is vreemd dat Rusland dergelijke hoge invoertaksen vraagt omdat de maaidorsers zoals hier in Zedelgem gefabriceerd, niet in eigen land zelf worden gemaakt", zegt minister Van Quickenborne. "Het Belgisch bedrijf wordt door de invoertaks dubbel getroffen want andere markten hebben ook te leiden onder de economische crisis".

De Belgische minister nam onmiddellijk na de invoering van de taksverhoging op 1 januari 2009 contact op met Rusland. Begin april stuurden de ministers Van Quickenborne en De Gucht een gezamenlijke brief naar hun respectievelijke collega's in Moskou, Elvira Nabiullina en Sergei Lavrov, over de specifieke gevolgen voor het bedrijf in Zedelgem. Dertig procent van de export van CNH Zedelgem ging naar de Russische markt. "Er kwam geen antwoord", aldus Van Quickenborne donderdag. 

De Russische bestellingen vertegenwoordigen 300 jobs in Zedelgem. Van Quickenborne sprak daarom ook met een vakbondsvertegenwoordiger die een petitieactie is gestart tegen de protectionistische houding van Rusland. "Ik wil de mensen die hier werken een hart onder de riem steken", zei de minister.

Als de verhoging van de invoerrechten na 30 september 2009 blijven bestaan, overweegt Van Quickenborne om een arbitrageprocedure op te starten. Die procedure is voorzien in een akkoord dat Rusland en de EU in 1997 sloten. "De maatregel was tijdelijk voor de duur van negen maanden", zegt Van Quickenborne. "We gaan ervan uit dat dit zo blijft".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek