Verhitte gemoederen bij betogende melkveehouders

Ongeveer 300 tractoren van Waalse landbouwers hebben woensdag het verkeer in de omgeving van het Schumanplein lamgelegd. Her en der hielden kleine groepjes tractoren tijdelijk enkele kruispunten bezet. Het kwam ook tot enkele schermutselingen met de politie. Of dit de laatste betoging van Waalse melkveehouders was, moet nog blijken.
22 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Ongeveer 300 tractoren van Waalse landbouwers hebben woensdag het verkeer in de omgeving van het Schumanplein lamgelegd. Her en der over het parcours hielden kleine groepjes tractoren tijdelijk enkele kruispunten bezet. Het kwam ook tot enkele schermutselingen met de politie. Of dit de laatste betoging van Waalse melkveehouders was, moet nog blijken.

Na hun rit met tractoren door het centrum van Brussel, probeerden de boeren om tot op het Schumanplein te geraken, maar dat plein werd door de politie afgezet. Een aantal tractoren zocht eerst een omweg, maar moest onverrichterzake terugkeren. De landbouwers probeerden daarop te voet via de Wetstraat naar het Schumanplein te trekken. Daarbij bekogelden ze de politie en probeerden ze de barricades van Spaanse ruiters omver te trekken. De politie zette daarop pepperspray in en de boeren zetten het op een lopen.

De gemoederen raakten des te meer verhit omdat een delegatie van Waalse melkveehouders ontvangen werd door Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel, maar ze moest met lege handen terugkeren naar de betogers. Volgens de delegatieleider stelde de commissaris weinig meer voor dan enkele randmaatregelen en weigert ze het probleem met de melkquota en de melkprijs aan te pakken. Die uitleg van de delegatie kon op weinig begrip rekenen, vooral bij de jonge melkveehouders onder de betogers.

"Commissaris Fischer Boel zei dat ze besefte dat de situatie moeilijk was, zeker voor de jonge landbouwers die leningen hebben lopen bij de banken", zei delegatieleider René Ladouce van de FWA. "Maar ze zei ook dat ze geen directe oplossingen had. Ze weigert aan de quota te raken omdat de gehele EU 4,2 procent minder produceert dat het quotum. Ze vergeet daar echter bij te vertellen dat die quota de laatste twee jaar opgetrokken zijn. Bovendien weigert ze ook tussen te komen in de prijsvorming zelf om de prijs aan de leveranciers te verhogen".

Het enige wat de commissaris wel kon voorstellen waren enkele randmaatregelen die door de regionale overheden kunnen toegepast worden, aldus de delegatieleider. "Daarnaast had ze het over de mogelijkheid van begeleidende sociale maatregelen om de uitstap uit de landbouw te verzachten. Als het zover moet komen, staat dat voor ons gelijk aan het failliet van het Europese landbouwbeleid".

"Het enige waar we nu nog op kunnen hopen is dat het Lissabon-verdrag snel in werking treedt, zodat het Europees parlement medebeslissingsrecht krijgt, want heel wat parlementariërs zijn het niet eens met de houding van de Commissie en de regeringsleiders. Ook moet er eindelijk werk gemaakt worden van een Europees prijsobservatorium", luidt het bij de FWA.

De uitleg van de delegatieleiders volstond voor de betogers niet. Vooral heel wat jongere melkveehouders toonden zich ronduit kwaad en beschuldigden de vakbondsmensen ervan hun zaak onvoldoende te verdedigen. Dat leidde tot hoogoplopende discussies aan de politiebarricade voor het Schumannplein.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek