Minder Europese regels kunnen 21.000 banen opleveren, zegt Comeos

Het wegwerken van allerlei belemmeringen die bedrijven ondervinden op de Europese interne markt, kan leiden tot 21.000 extra banen en 200 euro extra koopkracht per gezin. Dat zegt handelsfederatie Comeos dinsdag, na een onderzoek bij 365 Belgische kmo's en grote ondernemingen.

16 april 2024
Lees meer over:

De Europese interne markt bestaat dertig jaar. "Ze heeft gezorgd voor economische groei en welvaart", zegt Comeos. "Maar er zijn nog steeds heel wat belemmeringen die een rem zetten op de verdere groei." Zo geeft 94 procent van de bedrijven aan dat regelgevende barrières hun kosten verhogen en dat verschillen in regelgeving hun concurrentievermogen aantasten. Verder ervaart 92 procent lagere winsten door de kosten van het naleven van EU-regelgeving.

Op basis van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het bureau Ipsos, formuleert Comeos een tiental aanbevelingen. Die gaan van algemenere punten, zoals een ambitieuze internemarktstrategie, tot meer concrete vragen zoals eenvoudigere btw-regels en meer vrijheid voor bedrijven om klimaat- en milieudoelstellingen te bereiken. “Europa moet een kader aanbieden, maar niet tot in detail alles reguleren”, klinkt het.

Etikettering

Heel concreet is de vraag om digitale etiketten op verpakkingen - een QR-code - mogelijk te maken. "Een belangrijke operationele kost voor handelaars vandaag is de uitgebreide etikettering op producten, met veel verplichte informatie aan de consument, over ingrediënten, voedselveiligheid, oorsprong van producten, Nutri-Score, Eco-Score enzovoort", luidt het. Bovendien moet die informatie in elk land in de juiste taal of talen op de verpakking staan. "Een digitaal etiket, namelijk met een QR-code, zou een enorme vereenvoudiging kunnen betekenen, waarbij dezelfde QR-code in heel Europa zou gelden en consumenteninformatie verkrijgen in de taal die ze wensen."

Als alle belemmeringen worden weggenomen, zou dat volgens Comeos voor België leiden tot "0,5 procent extra economische groei per jaar, 13 tot 19 miljard euro extra handel in goederen, 21.000 bijkomende jobs en 200 euro extra koopkracht per gezin, door lagere prijzen".

Het rapport werd voorgesteld daags voor de start van een Europese top rond interne markt en economie in Brussel.

Helft EU-boeren heeft vijf of meer werkdagen nodig voor GLB-administratie
Uitgelicht
De Europese Commissie heeft de eerste resultaten bekendgemaakt van de bevraging van landbouwers over administratieve rompslomp waar zij mee geconfronteerd worden. Daaruit blij...
16 april 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek