Definitief groen licht voor hervorming Europees landbouwbeleid

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de aanpassingen aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Deze hervorming is het Europese antwoord op de boerenprotesten en moet meer flexibiliteit aan landbouwers geven om aan bepaalde milieuvoorwaarden te voldoen. Daarnaast zal het ook minder administratieve lasten opleveren voor kleine boerderijen en krijgen lidstaten meer mogelijkheden om tijdelijk af te wijken van Europese normen bij onvoorziene klimaatomstandigheden.   

24 april 2024 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
stockphoto_European Union 2022

Het Europese halfrond schaarde zich in een versnelde procedure met 425 tegen 130 stemmen (33 onthoudingen) achter de voorstellen die de Europese Commissie vorige maand op tafel had gelegd als reactie op de boerenprotesten. Steun kwam er van de christendemocratische EVP, het liberale Renew, de rechtsconservatieve ECR, het uiterst rechtse ID en een deel van de verdeelde socialistische S&D-fractie.

Flexibiliteit in de conditionaliteit

De hervorming wijzigt de regels voor drie conditionaliteiten, dit zijn milieuvoorwaarden waaraan landbouwers moeten voldoen om subsidies te krijgen. Concreet gaat het over de definitieve schrapping van de regel die landbouwers verplicht om drie of vier procent van hun areaal in te zetten als niet-productief areaal, zoals het braakland (GLMC8). Er is wel een financiële prikkel voor landbouwers die toch op vrijwillige basis beslissen om een deel van hun akkerland braak te laten liggen of bijvoorbeeld hagen of bomen aan te planten.

Daarnaast zullen landbouwers voortaan ook flexibeler om kunnen gaan met de gewasrotatie op hun gronden (GLMC 7). Landbouwers zullen ervoor kunnen opteren om aan diversificatie van gewassen te doen, in de plaats van de verplichting om op een derde van het akkerland een ander gewas te telen dan het voorgaande jaar. Ook de vereiste inzake minimale bodembedekking tijdens gevoelige periodes wordt versoepeld (GLMC 6). De lidstaten zullen meer flexibiliteit krijgen bij het vaststellen wat ze als gevoelige periode definiëren en welke praktijken er toegestaan zijn voor landbouwers om aan deze vereiste te voldoen.

Naast deze aanpassingen aan de milieuvoorwaarden, zullen alle kleinere bedrijven van minder dan tien hectare vrijgesteld worden van controles en boetes bij het niet naleven van bepaalde GLB-regels. Ten slotte krijgen ook de nationale overheden de mogelijkheid om hun nationale landbouwplannen twee keer per jaar aan te passen en tijdelijk af te wijken van bepaalde voorwaarden bij onvoorziene klimaatomstandigheden.

Tegemoetkoming boerenprotesten

De EU komt zo tegemoet aan een aantal eisen van de landbouwers, die de administratieve lasten en de opeenstapeling van milieunormen aan de kaak stelden tijdens de boerenprotesten. Volgens de Europese groenen veranderen deze aanpassingen “niets aan het inkomen en de marktpositie van kleine boeren of de oneerlijke concurrentie”. “Maar het is wel een echt cadeau voor de lobby van de agro-industrie en slecht nieuws voor het milieu", luidt het.

“Niet alle problemen van de boeren zijn met deze aanpassingen opgelost”, zei Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor Landbouw, eerder deze maand. “Maar het gevoel van de boeren dat het huidig landbouwbeleid te voorwaardelijk en beperkend is, wordt met de aanpassingen wel verholpen."

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) ziet de hervorming als een belangrijke eerste stap om de bezorgdheden binnen de sector aan te pakken. “Deze aanpassing is exact wat onze boeren gevraagd hebben tijdens de boerenprotesten. We hebben met deze urgente procedure snel actie ondernomen voor minder administratieve lasten en meer flexibiliteit voor onze landbouwers en lidstaten, zonder onze milieuambitie af te zwakken”, aldus Vautmans. “Maar er moet meer gebeuren. In de volgende legislatuur moeten we kijken naar een versterking in de keten, betere prijszetting, focus op generatievernieuwing en een evenwicht tussen boeren en natuur.”

De aanpassingen moeten nog goedgekeurd worden door de Raad, maar dat zou slechts een formaliteit moeten zijn. Ons land, dat de Raad voorzit, heeft al aan het parlement laten weten dat de lidstaten de verordening zullen aannemen. Na de publicatie in het Publicatieblad van de EU, zullen de nieuwe regels meteen in werking treden. Zo zullen landbouwers de herziene milieuvoorwaarden kunnen toepassen op de aanvraag voor steun in 2024.

Ook gestemd: uniforme regelgeving rond landbouwmachines op de weg

Woensdag werd ook de uniforme regelgeving goedgekeurd door het parlement om bouw- of landbouwmachines veiliger te maken op de Europese openbare wegen. Deze regelgeving moet het bestaande lappendeken aan nationale verkeersveiligheidsnormen voor dergelijke machines uniformiseren. De werkmachines zullen in de toekomst moeten voldoen aan gemeenschappelijke verkeersveiligheidseisen. De verordening voorziet echter in een overgangsperiode van elf jaar.

“Door 27 nationale procedures te vervangen door één enkele Europese goedkeuring, stroomlijnen we procedures en verminderen we administratieve lasten voor machinefabrikanten”, duidt Europarlementslid en ook rapporteur van dit dossier Tom Vandenkendelaere (EVP, cd&v). “Dit is een win-win: fabrikanten profiteren van kostenbesparingen en vereenvoudigde procedures, terwijl eindgebruikers genieten van verbeterde toegang tot machines en hogere verkeersveiligheidsnormen. Ik ben blij te zien dat we na dertig jaar doorgaan met het verdiepen van de interne markt door concrete dossiers als dit. Dat is waar de Europese Unie voor staat.”

EU-parlement wil vrij verkeer van pootgoed tussen landbouwers toelaten
Uitgelicht
Het Europees parlement heeft woensdag een standpunt ingenomen over de nieuwe EU-zaadwetgeving. Hierbij deelt het parlement de mening van de Europese landbouwcommissie dat een&...
24 april 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek