Verbod op slachten zonder verdoving niet voor morgen

Luckas Vander Taelen (Groen!) wil de slachting van niet-verdoofde dieren aanklagen in het Vlaams parlement en de N-VA wil zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen om misbruiken een halt toe te roepen. Maar al die initiatieven ten spijt ziet het er volgens De Standaard niet naar uit dat er heel snel knopen zullen doorgehakt worden.
27 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Luckas Vander Taelen (Groen!) wil de slachting van niet-verdoofde dieren aanklagen in het Vlaams parlement en de N-VA wil zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen om misbruiken een halt toe te roepen. Maar al die initiatieven ten spijt ziet het er volgens De Standaard niet naar uit dat er heel snel knopen zullen doorgehakt worden.

De federale minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, bevoegd in dit dossier, verwijst naar het overleg dat al bijna twee jaar loopt in een werkgroep binnen de Raad voor Dierenwelzijn. Daar zitten naast Gaia en ambtenaren van Volksgezondheid ook vertegenwoordigers van de Moslimexecutieve rond de tafel. En die zijn verbolgen over de beelden die de dierenrechtenorganisatie eerder deze week getoond heeft.

De videobeelden "stigmatiseren en diaboliseren" de moslimgemeenschap, vindt Isabelle Praile, de vicevoorzitter van de Executieve. "We zijn al maanden aan het onderhandelen, ook met Gaia. We waren het erover eens dat er maatregelen moesten genomen worden. Maar de discussie gaat niet over al dan niet verdoven, wel over middelen".

Volgens Praile zouden er meer slachthuizen moeten komen en de infrastructuur moet aangepast worden zodat de voorschriften voor halalvlees gevolgd kunnen worden. Gaia heeft Praile uitgenodigd voor een gesprek, maar een consensus lijkt niet in zicht. De dierenrechtenorganisatie wil een verbod op het slachten zonder verdoving, terwijl de Moslimexecutieve ervan overtuigd is dat deze praktijk het dierenwelzijn niet schaadt.

"Wij beschikken over geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dieren die geslacht worden zonder verdoving, meer afzien dan dieren die wel verdoofd worden", zegt Praile. De Raad voor Dierenwelzijn beseft dat het zich in dit dossier op glad ijs waagt. "Het gaat over geloofsovertuigingen. We willen het debat met het grootste respect voeren", zegt voorzitter Dirk Lips, die verwacht dat een uitweg uit de impasse geen kwestie van weken, maar van maanden is. 

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek