Varkenssector halveert CO2-uitstoot met circulaire voeders

De Belgian Pork Group, een netwerk van acht bedrijven binnen de varkenssector, onderzoekt om varkens op termijn uitsluitend groot te brengen met circulaire voeders. Dat zijn voeders geproduceerd van restgrondstoffen zoals koekjespulp, bietenresten of aardappelpuntjes. Dit moet de CO2-uitstoot van de sector drastisch verlagen. 

3 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 augustus 2023 14:14
Lees meer over:
Varkensonderzoek

Volgens Hans Wallays van diervoederbedrijf Leievoeders uit Waregem, zijn er manieren om de CO2-uitstoot van voederproductie aanzienlijk te verminderen. “Bij Leievoeders bekijken we al een tijdje of we een voeder kunnen ontwikkelen met grondstoffen die niet worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie”, zegt hij. “We hebben het dus niet over granen of sojabonen, maar wel over grondstoffen als koekjesmeel die we ophalen bij koekjesfabrikanten, bietenpulp als overschot uit de suikerproductie of aardappelpuntjes die weggesneden worden en niet meer gebruikt worden bij de productie van chips. Dat leidt ertoe dat de CO2-impact van het voeder met 50 procent verminderd wordt.” 

Het nieuwe type varkensvoeder wordt nu al toegepast bij InnSolPig, een bedrijf dat diverse producten uittest in nauw opgevolgde varkensstallen. Zo worden de varkens er in verschillende testgroepen met diverse types voeders gekweekt en worden de dieren tijdens het groeiproces verschillende keren gewogen om het effect zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. De resultaten van dit experiment worden in oktober verwacht, maar de eerste vaststellingen zijn beloftevol. 

Belgian Pork Group ambieert om ook de andere onderdelen van de varkensketen te verduurzamen. “Concreet willen we dus geen verspilling van grondstoffen, van verpakking, van vlees bij de productie, van vlees in de winkel, van vlees bij de consument”, zegt Jos Claeys, CEO van Belgian Pork Group. 

“Al te vaak wordt in het hele duurzaamheidsdebat louter gefocust op de ecologische impact bij het kweken van varkensvlees, terwijl het zoveel ruimer gaat. Het gaat ook over de grondstoffen die in voeders verwerkt worden. Maar evengoed vinden we het belangrijk dat er na de productie van varkensvlees niets verloren gaat. Ook dat is bewust omspringen met je product”, aldus de CEO. 

Eerder riep Belgian Pork Group ook haar Taste and Welfare Roadmap in het leven, een engagementsverklaring tussen het bedrijf, leveranciers en klanten om duurzaam te werk te gaan. Dit gaat onder meer om waterverbruik, voeder en dierenwelzijn, maar ook om onverkocht varkensvlees te schenken aan sociale initiatieven zoals de voedselbanken. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek