Vanaf dit jaar toelatingsproef voor kandiaat-dierenartsen

Wie in september met de opleiding dierenarts wil starten, zal vanaf nu eerst moeten slagen voor het toelatingsexamen en een gunstige rangschikking behalen. Want van de 510 kandidaten zullen uiteindelijk maar 240 geslaagden mogen starten aan de opleiding. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil daarmee de kwaliteit van de opleiding beschermen tegen een te grote toestroom van studenten, ook uit het buitenland.

3 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 juli 2023 8:55
Lees meer over:
dierenarts veearts koe

De toelatingsexamens voor arts en tandarts bestaan al langer, maar het is de eerste keer dat er ook een toelatingsexamen georganiseerd wordt voor diergeneeskunde. Het allereerste toelatingsexamen diergeneeskunde lokt meteen 510 kandidaten, van wie ongeveer een kwart uit het buitenland. Er zullen uiteindelijk 240 geslaagden die gunstig gerangschikt werden kunnen starten aan de opleiding. 

Minder kwantiteit, meer kwaliteit

In Vlaanderen kan je een opleiding Diergeneeskunde starten aan UGent en aan UAntwerpen. Beide universiteiten zagen het aantal studenten die dierenarts willen worden de afgelopen jaren sterk stijgen. Het hoge aantal studenten zette de kwaliteit van de opleiding onder druk. In de laatste jaren startten ongeveer 500-600 studenten de opleiding, verspreid over de twee universiteiten. “Vorig jaar begonnen er 416 studenten aan onze universiteit”, zegt professor Jimmy Saunders van UGent. “Terwijl onze maximale opleidingscapaciteit eigenlijk rond de 220 studenten ligt. Boven de 220 studenten worden de groepen te groot op vlak van onder meer infrastructuur, aantal patiënten en onderwijzend personeel.”

Doordat de groepen studenten terug kleiner zullen worden, zal ook de kwaliteit van de opleiding terug gegarandeerd kunnen worden. “Het grootste verschil zal te voelen zijn in de eerste drie bachelorjaren”, aldus Saunders. Dat beaamt ook vice-decaan Chris Van Ginneken van UAntwerpen. “De studenten zullen meer skills meekrijgen tijdens de opleiding. We zullen veel eerder en meer stageactiviteiten kunnen organiseren in de bachelor”, aldus Van Ginneken. “Stageplaatsen zoeken voor 240 studenten zal kwaliteitsvoller en vlotter gaan dan een plek zoeken voor 500 studenten. Daarnaast zullen we ook meer begeleiding kunnen geven aan de kleinere groep.”

Een kleinere groepsgrootte zal niet alleen betere kwaliteit als gevolg hebben, de universiteiten denken ook meer gemotiveerde dierenartsen op de arbeidsmarkt te kunnen aanbieden. Want daar knelt het schoentje tot op heden, niet alle afgestudeerde dierenartsen komen in de sector terecht of blijven er actief in. “Door meer praktijkervaring op te doen tijdens de bacheloropleiding zullen de studenten meer vertrouwd geraken met het beroep”, meent Van Ginneken. “We hopen dat de afgestudeerden met hun opgedane sectorkennis langer actief zullen blijven.”

Evenveel Vlaamse afgestudeerden

Vlaanderen was tot nu toe de enige Europese regio waar nog geen toelatingsexamen was voor kandidaat-dierenartsen. Hierdoor trok de opleiding veel buitenlandse studenten aan. “Tot vorig jaar kwam de helft van onze studenten Diergeneeskunde uit Nederland”, vertelt Van Ginneken. Ook in Gent zitten veel Nederlandse studenten op de schoolbanken. “Er studeerden de laatste jaren tussen de 240 en 270 studenten af aan de richting Diergeneeskunde waarvan 160 tot 180 Vlaamse dierenartsen”, legt professor Saunders uit. “Door het toelatingsexamen in te lassen verwachten we tot de helft minder Nederlandse studenten. Hierdoor zal het aantal Vlaamse afgestudeerden op de arbeidsmarkt ongeveer gelijk blijven met vorige jaren.” De twee universiteiten verzekeren ook dat iedereen, Belg of Nederlander, een gelijke kans krijgt. Er wordt geen quotum ingesteld op vlak van nationaliteit, de selectie gebeurt enkel op resultaat.

Net zoals elk jaar zijn er ook kandidaten die deelnemen aan verschillende toelatingsexamens. Zo zijn er 29 kandidaten die zich dit jaar op de drie toelatingsexamens richten. Naast de dierengeneeskunde zullen ze ook het toelatingsexamen geneeskunde en het toelatingsexamen tandheelkunde maken.

Gentse Dierengeneeskunde blijft nummer 1 van de wereld
Uitgelicht
De faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent voert al voor het vijfde jaar op rij de Shanghai-ranglijst aan, die faculteiten rangschikt op basis van hun wetenschapp...
6 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek