Van Limburg tot West-Vlaanderen vragen jonge boeren aandacht voor hun toekomst

Leden van Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge land- en tuinbouwers, trekken de hele week met een colonne tractoren door Vlaanderen. De jonge boeren vrezen voor hun toekomst, onder meer door een nakende strengere stikstofregelgeving en de schaarste aan landbouwgrond. “Zonder ruimte, perspectief en rechtszekerheid kunnen wij niet zorgen voor heerlijk voedsel en een prachtig landschap”, zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.

16 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 18 april 2021 11:56
groenekring-actielebbeke-strokar-toekomst-1250

De toekomst van jonge boeren wordt beperkt op vier vlakken, haalt Groene Kring aan. "Het stikstofdossier dreigt een grote impact te hebben op de mogelijkheid om een landbouwbedrijf uit te baten", klinkt het. "Bovendien ligt de vergunningsverlening quasi volledig stil en wordt het ondernemerschap van jonge boeren zo beperkt. Daarnaast zet het steeds veranderende beleid de rechtszekerheid van boeren op de helling. Daar komt nog bij dat de toegang tot grond steeds schaarser wordt, waardoor jongeren geen ruimte hebben om te boeren. Dit alles dreigt ervoor te zorgen dat jonge boeren en hun familiebedrijven niet meer verder kunnen."

groenekring-actieLimburg-tractor-banners-1250

Om hun ongerustheid te uiten, rijden jonge boeren van dinsdag tot en met zaterdag met een colonne tractoren door Vlaanderen. Elke dag doen ze een andere provincie aan. De actie werd dinsdag in Limburg afgetrapt, de provincie van Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Afsluiten gebeurt zaterdag in West-Vlaanderen, waar Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) woont.

groenekring-actielebbeke-tractor-banner-beleid-1250

Het is niet de bedoeling om verkeer te hinderen of straten te blokkeren, benadrukt Groene Kring-voorzitter Bram Van Hecke. "Er zullen telkens tussen de 15 en 50 tractoren meerijden. Ze zullen door steden en gemeenten trekken, maar dat zal hoogstens lokaal en heel tijdelijk even hinder veroorzaken. We willen alles vlot laten verlopen en staan daarover in contact met de politie."

Op zoek naar oplossingen, maar overleg is nodig

De jonge land- en tuinbouwers willen mee zoeken naar een oplossing, zodat ze minder stikstof produceren. "Ze willen mee zorgen voor de toekomst en ze willen dat ook mee bepalen", zegt Lotte Arkens van de Groene Kring bij aanvang van de actie in het Limburgse Kortessem.

Jonge landbouwers hebben daarnaast ook vaak moeilijkheden om uit te breiden. De buurtbewoners zien niet graag een grote kippen- of varkenskwekerij in hun achtertuin opduiken. De actie startte daarom symbolisch aan een Limburgs landbouwbedrijf dat de laatste paar maanden te maken kreeg met heel wat protest tegen zijn uitbreidingsplannen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde in februari de vergunning voor een megastal van 177.300 slachtkippen, na beroep van de buurtbewoners en het actiecomité. Dat zogenaamde stikstofarrest was een primeur: voor het eerst werd een vergunning verbroken op basis van het stikstofargument.

Rond zulke dossier vraagt Arkens meer overleg. "Kom met ons praten in plaats van tegen ons te praten", zegt ze. "We staan open om samen een oplossing te zoeken. Maar meestal is een vernieuwing, en niet zozeer een uitbreiding, van een vergunning beter voor de omgeving, milieu en natuur."

groenekring-actielebbeke-tractor-banner-1250

Ook in de provincie Oost-Vlaanderen was eenzelfde geluid te horen. Vrijdagochtend streek de tractorstoet neer in Lebbeke om via enkele Oost-Vlaamse dorpen en steden naar Nevele te rijden. “Het lijkt alsof het gevoel leeft dat de boeren niet meer belangrijk zijn”, zegt Bram Van Hecke. Daarom blijven de landbouwers hameren op hun toekomst en willen ruimte krijgen om te blijven ondernemen. “Er is dringend actie nodig vanuit het beleid. En pas op, de natuur is belangrijk, zeker voor ons, boeren. Maar het mag geen economisch kerkhof worden.”

Zaterdag eindigde de estafette van jonge landbouwers in Torhout, waar Vlaams landbouwminister Hilde Crevits woont. In West-Vlaanderen was er voor een colonne van tractoren geen toelating van de politie. Daarom werd gekozen voor een symbolische actie aan het stadhuis van Torhout. Daar had Groene Kring een gesprek met minister Crevits. "Wij hebben onze boodschap vijf dagen lang helder en duidelijk laten klinken. Het is nu aan de burger en de regering om de uitdagingen waar we voor staan samen met de jonge boeren vast te pakken", aldus voorzitter Van Hecke.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek