Valusect maakt balans op van insectenonderzoek: "Veel kansen voor ondernemers"

Het Europese onderzoeksconsortium Valusect maakt de balans op na een bewogen jaar van onderzoek naar insectenkweek. "We geloven sterk in het potentieel van de insectengebaseerde voedings- en voedersector. Er zijn op dit moment nog enkele obstakels, maar nieuwe insecteneiwitten hebben het potentieel om in de komende jaren uit te groeien tot een belangrijke sector voor voedselcomponenten", was de conclusie tijdens het slotevenement van het project.

27 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 september 2023 17:17 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Valusect

Tijdens een conferentie bespraken experts de belangrijkste resultaten van ValuSect en toekomstige vooruitzichten. Onder meer Siebe Berrens en Isabelle Noyens van de Thomas More University of Applied Sciences en Carl Coudron van Inagro brachten verslag uit van hun onderzoek naar de lage emissies van meelworm-, huiskrekel- en zwartesoldaatvliegkweek. Ook de resultaten van het gebruik van agrarische nevenstromen als voeding voor de gele meelworm werden gepresenteerd.

Tijdens het slotevent werd ook het nieuw opgerichte Accelerator Platform (www.valusect.eu) bekendgemaakt. "Bedoeling is om via dit platform alle informatie vergaard door het consortium en de beschikbare literatuur toegankelijk te maken, zodat die ook beschikbaar is na het ValuSect-project", vertelt Christine Brombach van ZHAW.

Ivan Stefanic van de European Innovation Council (EIC) ziet vele kansen voor visionaire ondernemers.  "Economie en ondernemerschap zijn net als een munt met twee kanten: Enerzijds hebben we problemen, maar aan de andere kant hebben we kansen", zegt hij. Om die ondernemers vooruit te helpen, biedt EIC diverse programma’s aan met beschikbare subsidies van 2,5 miljoen tot 4 miljoen en meer. Op die manier kan de ontwikkeling van innovaties door onderzoeksinstellingen, kmo's of consortia vergemakkelijkt worden.

Hoewel er op dit moment enkele obstakels zijn, zoals het gebrek aan kennis over de kweek en bijhorende wetgeving, gelooft Valusect dat de nieuwe insecteneiwitten het potentieel om in de komende jaren uit te groeien tot een belangrijke sector voor voedselcomponenten. Voordelen zijn er namelijk ook. Zo verbruiken insecten minder ruimte, minder water en zijn ze dus ook minder belastend voor het milieu.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek