Unizo lauwert Remo-frit als Kyoto-ambassadeur

nieuws
De gewezen landbouwer Jozef Van Remoortel stampte net geen twintig jaar geleden het aardappelverwerkend bedrijf Remo-frit uit de grond. Na de dioxinecrisis besliste hij om een groot biogasproject op te starten met de steun van Electrabel. "De aardappelschillen verkopen voor veevoeder werd immers verlieslatend door de strenge controles", zegt Van Remoortel. Deze week kreeg hij de titel van Kyoto-ambassadeur voor kmo's opgespeld, een initiatief van de zelfstandigenorganisatie Unizo.
13 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
De aardappelverwerker Remo-frit uit Verrebroek mag zich voortaan ambassadeur noemen van de 'kmo voor Kyoto '- actie, die in het leven geroepen is door Unizo. Het bedrijf bewijst dat investeringen om energiezuiniger te werken geen weggegooid geld zijn.

Het is lekker warm in het kantoor van Jozef Van Remoortel, de zaakvoerder van het aardappelverwerker Remo-frit. Een elektrische verwarmer hangt tegen de muur, maar wordt niet gebruikt. Het hele bedrijf draait op energie die opgewekt wordt uit de schillen en resten die overblijven bij de verwerking van de aardappelen. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt om water en kantoren te verwarmen. Het lijkt te werken.

"We zitten soms zelfs met te veel energie. In het weekend stroomt de energie door naar het dorp", luidt het. De groene energie levert het familiebedrijf de prijs van Kyoto-ambassadeur op. Van Remoortel kreeg de prijs in Gent uit handen van Vlaams minister voor Energie Hilde Crevits (CD&V). Het is een initiatief van ondernemersorganisatie Unizo. Meer dan 1.200 kmo's tekenden een charter waarin ze zich ertoe verbinden tegen 2012 hun CO2- uitstoot drastisch te drukken.

Remo-frit krijgt de prijs niet toevallig. De gewezen landbouwer Van Remoortel stampte net geen twintig jaar geleden het aardappelbedrijf uit de grond. Zeven jaar geleden besliste hij om een groot biogasproject op te starten met de steun van Electrabel. Toen was het Kyoto-verdrag al ondertekend, maar nog lang niet opgenomen in het beleid. Eigenlijk lag vreemd genoeg de dioxinecrisis aan de basis van het project. "De aardappelschillen verkopen voor veevoeder werd plots verlieslatend door de strenge controles", zegt hij.

Daarom besloot Van Remoortel de schillen in energie om te toveren. De groene energie was een primeur. "Inmiddels zijn grote spelers in de aardappelmarkt hier een kijkje komen nemen om op dezelfde manier energie op te wekken", vertelt Van Remoortel trots. De jury verkoos Remo-frit boven vier andere bedrijven vanwege die pioniersrol. De kmo is ook "op een goede manier" gegroeid in een "keiharde markt", klonk het.

Voor een bescheiden kmo waren de investeringen aanvankelijk enorm. Inmiddels zijn de kosten en baten in evenwicht, maar veel verdient Van Remoortel er niet aan. "Dat is ook niet nodig. Als je iets aan het milieu wilt doen, moet je daar niet rijk van worden", vindt hij. "De investeringen verdien je op termijn terug want alles zal in de toekomst duurder worden: van olie tot water. Als je het milieu kan verbeteren en het kost je niks, dan is dat toch schitterend?"(KS)

Meer informatie: KMO voor Kyoto

Bron: Het Nieuwsblad</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek