header.home link

UHasselt onderzoekt invloed van klimaatverandering op de perenteelt

17 januari 2023

In de zes klimaatkoepels van de Ecotron Hasselt University zijn dinsdag twaalf Conference-perenbomen geplaatst om onderzoek te voeren naar de gevolgen van de klimaatverandering. In drie van de zes koepels wordt het klimaat gesimuleerd zoals dat in 2040 zal zijn. "We onderzoeken de kwaliteit, kwantiteit en groei van de peren en analyseren de samenstelling van de bodem", zo verduidelijken professor Nadia Soudzilovskaia en François Rineau van de UHasselt.

Lees meer over:
ecotronuhasselt

Het wetenschappelijke onderzoek naar de gevolgen van de klimaatverandering zal drie jaar duren en wordt begeleid door het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinproducten (VCBT) en het Proefcentrum Fruit. Het onderzoek in de Ecotron in Maasmechelen maakt deel uit van het grotere QPear project van het VCBT.

Teletijdsmachine

De onderzoekers verwachten dat het twee tot drie graden warmer zal zijn in 2040 en dat we ook meer te maken zullen krijgen met extreme weersomstandigheden. In Maasmechelen gaan ze uit van het worstcasescenario waarbij er geen verlaging van de CO2-uitstoot zal zijn. In die gecontroleerde omstandigheden kunnen de onderzoekers elk verschil analyseren. De onderzoekers zullen kijken naar de kwaliteit en kwantiteit van het fruit, naar de groei van de peren en ook op microscopisch vlak de invloed van de klimaatverandering op de bodem analyseren. Ook willen ze te weten komen welke schimmels en ziektes kunnen voorkomen.

"We gaan ervan uit dat perenbomen goed bestand kunnen zijn tegen de klimaatopwarming en dat de warmere temperaturen positieve effecten hebben op het fruit", aldus professor Nadia Soudzilovskaia. "Maar zeker zijn we daar niet van en er kunnen ook onvoorziene omstandigheden zijn, zeker voor wat in de bodem gebeurt en de ziektes die daar kunnen ontwikkelen."

"De klimaatverandering heeft een grote impact op de fruitproductie en -kwaliteit", zo vult gedeputeerde Inge Moors aan. "In dit project zullen we dus de peer van 2040 zien hangen en kunnen we nagaan hoe we de teelt hieraan moeten aanpassen en kunnen we de telers voorbereiden op de toekomst, zodat het huidige succes kan worden voortgezet."

De perenbomen die dinsdag geplant zijn, zullen zich het eerste jaar nog moeten aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving. De eerste resultaten van het QPear-project in Maasmechelen worden pas over twee jaar verwacht.

Uitgelicht
Universiteit Hasselt voert met de Ecotron onderzoek om te weten te komen wat de invloed is van de klimaatverandering op gerst. Het onderzoek kadert in een project van de Europ...
24 februari 2020 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Via Twitter (@BernardVheusden)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek