Tropische regengordel verschuift: grote gevolgen voor voedselzekerheid

Door de opwarming van de aarde verandert de tropische regengordel van positie ten aanzien van de aarde en dat zal wereldwijde gevolgen hebben voor de biodiversiteit en de voedselzekerheid. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië, Irvine (UCI) in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De tropische regengordel is de nauwe band van intense neerslag vlakbij de evenaar.

21 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 22 januari 2021 10:54
Lees meer over:
image

Lang werd aangenomen dat de tropische regengordel niet aan het verschuiven was omdat de verschuiving tegengesteld was in het oostelijk en het westelijk halfrond. Veel modellen gingen tot nu toe uit van wereldwijde gemiddelden en vonden dus geen verschuivingen. Nu heeft een multidisciplinair team van milieu-ingenieurs, aardwetenschappers en dataspecialisten vastgesteld dat die er wel degelijk is. Het team was in staat drastische veranderingen op te sporen nadat het de respons van de regengordel in het oostelijk en het westelijk halfrond uit elkaar haalde.

Niet alle delen van de tropen zullen volgens de onderzoekers even zwaar getroffen worden. Zo zal de regengordel in delen van het oostelijk halfrond naar het noorden opschuiven, maar in gebieden in het westelijk halfrond naar het zuiden. “De noordwaartse verschuiving zal zorgen voor toenemende droogte in zuidoostelijk Afrika en Madagaskar en voor intensievere overstromingen in Indië. Door de zuidwaartse verschuiving van de regengordel zal de droogtestress in Centraal-Amerika toenemen”, klinkt het.

De verschuiving zorgt voor een watervaleffect en kan de voedselzekerheid van miljarden mensen bedreigen

- Onderzoekers University of California, Irvine

De onderzoekers stellen dat hun werk aantoont dat de klimaatverandering de positie van de tropische regengordel in tegengestelde richting doet opschuiven in twee longitudinale sectoren die bijna twee derde van de wereldbol bestrijden. “Dat proces zal tegen 2100 een cascade-effect hebben op de beschikbaarheid van water en de voedselproductie over de hele wereld. Op die manier kan het de voedselzekerheid van miljarden mensen bedreigen”, klinkt het.

De volgende stap bestaat er volgens het onderzoeksteam in om de veranderingen die de verschuiving van de tropische regengordel met zich meebrengt, te vertalen naar effecten op het terrein. Dat moet gebeuren in termen van overstromingen, droogtes, infrastructuur en ecosysteemverandering om zo de adaptatie te begeleiden op vlak van management en beleid.

De onderzoekers hebben hun simulatie gebaseerd op 27 vooraanstaande klimaatmodellen. Belangrijk is wel dat ze daarbij uitgaan van een verder stijgende uitstoot van broeikasgassen tot het einde van de eeuw. 

Bron: Eigen verslaggeving / VRT Nws

Beeld: NASA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek