Toegenomen gevoeligheid voor dierenwelzijn mondt uit in recordaantal meldingen
nieuwsHet aantal meldingen over dierenmishandeling en -verwaarlozing neemt almaar toe. In 2024 ging het om bijna 7.500 meldingen of elke dag meer dan 20. “Dat betekent niet dat er meer dierenleed is in Vlaanderen”, waarschuwt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Wel dat Vlamingen gevoeliger zijn geworden voor dierenwelzijn.” Een onderscheid tussen huisdieren en landbouwdieren wordt niet gemaakt in de statistieken.
Op tien jaar tijd uitgegroeid tot volwassen beleidsthema
Nu Vlaanderen al tien jaar bevoegd is voor Dierenwelzijn, is het beleidsdomein volgens minister Weyts uitgegroeid tot “een volwassen beleidsthema”. Het budget voor dierenwelzijn vertienvoudigde, het personeelsbestand verdrievoudigde, er kwamen strengere straffen voor wie dieren verwaarloost of mishandelt en de regels werden aangescherpt. Dat apprecieert de Vlaming, zo blijkt uit een bevraging die onderzoeksbureau Ipsos in 2019 en in 2024 uitvoerde in opdracht van het kabinet-Weyts.
De 2.000 ondervraagde Vlamingen zijn van mening dat het welzijn van de verschillende soorten dieren in de voorbije vijf jaar is toegenomen. De grootste stijging is weggelegd voor landbouwdieren. Waar de Vlaming in 2019 slechts een score van 5,7 op 10 gaf, was dat in 2024 al 6,8 op 10. Het welzijn van gezelschapsdieren staat op een iets hoger niveau met 7,2 op 10, maar de stijging was kleiner want in 2019 ging het om 6,7 op 10. Ook de perceptie van het welzijn van wilde dieren (van 6,3/10 naar 6,8/10) en van proefdieren (van 5,4/10 naar 5,9/10) steeg.
0
6.8 op 10 geeft de Vlaming voor het welzijn van landbouwdieren0
7.2 op 10 geeft de Vlaming voor het welzijn van gezelschapsdieren0
6.8 op 10 geeft de Vlaming voor het welzijn van wilde dierenOok de betrokkenheid van de Vlamingen tot dierenwelzijn ligt hoog: 8,5 op 10 zegt zich nauw betrokken te voelen en 61 procent vindt dierenbescherming belangrijk. “We horen vaak alleen de mensen die zich verzetten tegen ons dierenwelzijnsbeleid, terwijl een massieve stille meerderheid wél mee is – en zelfs nog verder wil gaan”, concludeert minister Weyts uit die cijfers.
20 procent meer meldingen dan in 2020
De toegenomen geloofwaardigheid van het dierenbeleid in Vlaanderen zorgt er volgens hem voor dat Vlamingen ook sneller melding maken van dierenleed. “Ze hebben er meer vertrouwen in dan vroeger dat er iets zal gebeuren met een melding”, klinkt het. Gecombineerd met de grotere bekendheid van meldingspunten en een grotere bewustwording bij de politiediensten heeft dit ertoe geleid dat er in 2024 bijna 7.500 meldingen en klachten zijn geweest. Daarop werden 6.375 controles uitgevoerd door de bevoegde diensten. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met 2020.
Die controles mondden uit in 880 pv’s en 1.540 waarschuwingen. Er werden ook nog eens 479 boetes uitgeschreven. Daarnaast werden er 818 inbeslagnames uitgevoerd, in totaal gaat het om zo’n 5.500 dieren. De minister besliste ook 17 keer om de erkenning van een kweker in te trekken. Het gaat in het laatste geval bijna enkel om kwekers van huisdieren, zoals honden katten.
Ook veel klachten uit onwetendheid
Dat mensen sneller een melding maken over mogelijke dierenverwaarlozing, daar kunnen ook heel wat landbouwers over meespreken. Twee schapenhouders getuigden daarover nog bij VILT. Zij krijgen geregeld telefoontjes van de politie nadat er meldingen waren binnen gelopen of ze werden op sociale media beschuldigd van dierenmishandeling. Soms gaat het om wel vijf meldingen per dag en dat weegt. “Je hebt het beste voor met je dieren en je wordt neergezet als een mishandelaar door mensen die van niets weten. Zij gaan jou vertellen hoe je je dieren moet houden. Als dat zo doorgaat, stop ik ermee”, liet schapenhouder Bert Plasmans uit Stabroek toen optekenen.
Stef Aerts, ethicus en doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, noemt onwetendheid een belangrijke oorzaak. “Het gros van de mensen komt niet meer in aanraking met landbouwdieren. Zo denkt men dat een schaap het in de winter koud heeft, terwijl hij door zijn vacht opgewassen is tegen vriestemperaturen”, stelt hij. Naast onwetendheid ziet Aerts ook een verklaring in de toename van het aantal meldpunten.
Het kabinet-Weyts erkent dat de lat lager is gaan liggen om een klacht neer te leggen. “Onze gevoeligheid voor dierenwelzijn is toegenomen en dus gaat men sneller een melding doen. Dat betekent niet dat alle meldingen gegrond zijn”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. “Zo gebeuren er ook verschillende meldingen over eenzelfde feit. Het aantal meldingen van dierenverwaarlozing staat dus niet gelijk aan het aantal feiten van dierenverwaarlozing”, benadrukt hij nog.
Britse dierenactiviste veroordeeld voor dierenmishandeling omdat ze lammetje koemelk gaf
In Groot-Brittannië werd recent een opvallend vonnis uitgesproken. Een rechter veroordeelde er een vrouw die besloot een lammetje mee naar huis te nemen. Ze was ervan overtuigd dat het dier een gebroken poot had en vreesde dat het lam de nacht niet zou overleven. Thuis deed de vrouw, die veganistisch door het leven gaat, het dier een luier om en bestelde ze op Amazon poedermelk en koemelk.
Toen de boer de verdwijning van het lam vaststelde, verwittigde hij de politie. Drie weken later kreeg die een tip waarna agenten bij de vrouw aanbelden. Daar vonden ze het lam terug, maar dat was zwaar ondervoed. Het dier woog nog slechts 5,8 kilo terwijl zijn broertje, dat bij de boer op de wei was gebleven, intussen al 9,9 kilogram woog. Een zevendaags intensieve behandeling was nodig om het lammetje te laten aansterken.
De rechter oordeelde dat de vrouw schuldig was aan diefstal en aan het veroorzaken van onnodig dierenleed. Ze kreeg een taakstraf opgelegd en het werd haar verboden schapen te houden. Ook moet ze uit de buurt van de boerderij van de betrokken boer blijven.

Bron: Eigen berichtgeving