Tiense beëindigt bietencampagne, Iscal roept tevergeefs hulp Cosun in

Tiense Suikerraffinaderij heeft woensdag haar bietencampagne afgesloten. De volumes waren behoorlijk, maar het suikergehalte was aan de lage kant. Bij Iscal kan de eindbalans nog niet gemaakt worden. Extreme regenval heeft de bietencampagne verstoord en slechte bieten doen de fabriek momenteel maar op de helft van haar capaciteit draaien. Om de campagne te vervroegen, heeft Iscal de hulp van het Nederlandse Cosun ingeroepen. Cosun, die de campagne eveneens dinsdag stopte, is niet op dat verzoek in gegaan.

31 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2024 20:28 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
tiensesuikerbiet-bietencampage22

De bietencampagne van Tiense Suiker heeft ruim 3,5 miljoen ton suikerbieten opgeleverd. Door de wisselende weersomstandigheden bevatten de bieten een lager suikergehalte, maar er werd wel een hogere bietenopbrengst per hectare geregistreerd. De opgehaalde bieten zijn goed voor 500.000 ton geproduceerde suiker. De bietencampagne startte eind september 2023 en sloot woensdag af.

Tijdens de afgelopen maanden leverden zowat 4.000 Belgische landbouwers hun bietenoogst af in de fabrieken van de Tiense Suikerraffinaderij. Het bedrijf is tevreden over het resultaat van de campagne, die gekenmerkt werd door moeilijke weersomstandigheden. "De zomermaanden waren natter dan gewoonlijk. September en oktober brachten uitzonderlijk warm weer, wat gunstig is voor de wortelgroei maar niet voor de suikervorming", vertelt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker. "Tegen eind oktober veranderden de omstandigheden drastisch naar koud en zwaar regenachtig weer, gevolgd door een kortstondige winter. Deze variabele weersomstandigheden maakten de oogst en het transport van de bieten uiterst uitdagend."

In de fabriek van Tienen werd het verwerkingsproces van de bieten voor het eerst uitgevoerd met de nieuwe diffusietoren. De toren is een soort groot vat met warm water, dat de suiker uit de suikerbieten haalt. Dankzij de vernieuwde technologieën spaart Tiense Suiker jaarlijks 150.000 kubieke meter water uit, en stoot het bedrijf 6.000 ton minder CO2 uit.

Vertraging bij Iscal

Ook Iscal had tijdens de start van de campagne eind januari als einddatum in de agenda genoteerd. Deze deadline heeft de fabriek in Fontenoy niet gehaald. Een nieuwe einddatum wordt nog niet genoemd, maar woordvoerder Brieuc Vandeleene spreekt van een verlenging van minstens 10 tot 14 dagen. Reden van de vertraging zijn de barre weersomstandigheden. Door de vele regenval konden boeren lange tijd niet rooien.

Deze bieten, die de voorbije weken bij vorst gerooid zijn, zorgen er ook voor dat de fabriek momenteel op goed halve kracht draait. Waar de fabriek tot eind december nog gemiddeld 10.300 ton bieten per dag verwerkte, ligt dat nu op 7.000 ton. De maximale capaciteit bedraag 12.000 ton per dag. “De kwaliteit van de bieten is ondermaats en er kruipt veel tijd in het reinigen”, vertelt Vandeleene.

iscal bietenveld

Hij geeft aan dat er momenteel nog 200 tot 250 hectare bieten in de grond zitten. Daarvan heeft de fabriek gezegd dat zij deze niet kunnen gebruiken. “Deze zijn te veel beschadigd. Wij vrezen dat de verwerking van deze bieten een slechte impact zal hebben.”

Verzoek om hulp bij Cosun

Om de campagne te versnellen en risico van uitval te beperken, heeft Iscal vorige week een beroep gedaan op de fabriek van Cosun in het Nederlandse Dinteloord. “Dit verzoek kwam van zowel de fabriek als de telers zelf”, vertelt Stefaan Van Haecke, secretaris van de Iscal-telersvereniging Coco Vlaanderen. Van Haecke geeft aan dat Cosun het verzoek – het ging om de verwerking van 15.000 ton bieten – uiteindelijk heeft afgewezen omdat het zelf een moeilijke campagne achter de rug had. De fabriek in Dinteloord sloot haar campagne vandaag af.

Van Haecke en Vandeleene kunnen momenteel nog weinig zeggen over de opbrengst bij Iscal. “Het zal nog afhangen van het verloop van de campagne, momenteel ligt de gemiddelde opbrengst op 85 ton per hectare, met een suikerpercentage van 16 procent”, aldus Van Haecke.

Boeren uit Westhoek houden hart vast bij aanhoudende regen
Uitgelicht
Zowel de aanhoudende regen als de IJzer die buiten zijn oevers treedt in de Westhoek, baren de boeren veel zorgen. Naar schatting staat dertig procent van de aardappelen nog i...
15 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Iscal

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek