Those Vegan Cowboys zoekt investeerders om plantaardige kaas te commercialiseren

'Those Vegan Cowboys', van dezelfde oprichters als 'Vegetarische Slager', is op zoek naar 15 miljoen euro om vegan kaas te maken. De start-up slaagde er vorig jaar in om het melkeiwit 'caseïne' te maken middels precisiefermentatie. Met dit melkeiwit kan het bedrijf verschillende kazen maken zonder een druppel melk nodig te hebben. “Wij zien onszelf als een volgende stap in de lange geschiedenis van het kaasmaken”, aldus CEO Hille van der Kaa.

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 15:15 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
TVC_cheese board_vertical

De eerste kilo's vegan kaas van Those Vegan Cowboys liggen ondertussen te rijpen in het bedrijfslabo in Gent. Eind vorig jaar slaagde het bedrijf erin om caseïne te maken door middel van precisiefermentatie in een installatie. Caseïne is het melkeiwit dat een kaas smaak en textuur meegeeft. Er zijn al veel bedrijven die vegan kaas maken. “Maar weinig bedrijven richten zich op caseïne als basis van plantaardige kaas. Wel op het namaken van wei of microbieel stremsel”, aldus van der Kaa. “Caseïne is het meest complexe en meest essentiële ingrediënt voor kaas. Nu we hierin geslaagd zijn, is het een kwestie van verfijnen en opschalen.”

TVC_casein II

Commercialisatie

In het labo van Those Vegan Cowboys staat momenteel een tank waar kaas op laboschaal kan gemaakt worden. “We kunnen voor onszelf genoeg kaas produceren om er een kaas- en wijnavond mee te organiseren op het bedrijf”, aldus van der Kaa. “Dit willen we opschalen zodat we genoeg kunnen produceren om binnen twee jaar in de winkelrekken te liggen.”

Naast investeerders vinden om verder te kunnen commercialiseren, is Those Vegan Cowboys ook in voorbereiding om hun techniek te laten erkennen door de voedselwetgeving in Europa, de Verenigde Staten en Singapore. “Omdat we kaas op een zodanig nieuwe manier maken, anders dan andere vegan kaasproducenten, moeten we de procedures van de voedselwetgeving helemaal doorlopen. Er zal moeten aangetoond worden dat onze kazen veilig zijn om te eten”, legt van der Kaa uit. “We hopen als Belgisch bedrijf dat we onze kaas eerst op de Europese markt kunnen uitbrengen, maar er is veel kans dat de procedures in de Verenigde Staten veel sneller verlopen.”

We zien onze innovatie als de nieuwe melkmachine die resulteert in kaas met een milieu-impact die vijf keer lager ligt dan die van traditionele kaas

Hille van der Kaa - CEO van Those Vegan Cowboys

Exit koe

De oproep naar investeerders is alvast niet in dovemansoren gevallen. “Er is veel enthousiasme”, zegt de CEO. “Het helpt ook dat het bedrijf voortgekomen is uit de ‘Vegetarische Slager’, dat uiteindelijk verkocht is aan Unilever. Investeerders hebben vertrouwen dat dit ook een succesverhaal zal worden.”

Het Gentse bedrijf zoekt echter niet alleen investeerders die geld in het bedrijf pompen. “We willen ook partners aan boord halen die ook van strategische aard zijn”, aldus van der Kaa. “De agrarische sector is hierbij belangrijk voor ons. Want we zien onszelf als de toekomst voor de zuivelindustrie. In de ontwikkeling van de zuivelindustrie werd de koe eerst met de hand gemolken, om daarna door een machine gemolken te worden. Nu kunnen we door onze techniek ook de koe uit het verhaal weglaten. Als we naar de toekomst kijken, zullen onze melkboeren mee moeten in de transitie. In ons verhaal zijn de melkveehouders ook zeer waardevol, want aan de basis van onze fermentatietechniek liggen suikerbieten. Maar daar willen we in de toekomst verandering in zien zodat gras, verbouwd door melkveehouders, de basis kan worden.”  

Gentse start-up Those Vegan Cowboys maakt eerste kaas in laboratorium
Uitgelicht
Those Vegan Cowboys, een start-up in Gent, is erin geslaagd kaas te produceren zonder dat daar een dier aan te pas kwam. De kaas kwam tot stand in een laboratorium waar door f...
20 december 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek