nieuws

"Stijgende voedselprijzen veranderen onze eetgewoonten"

nieuws
Bevolkingen veranderen hun eetpatroon omwille van de stijgende voedselprijzen. Dat blijkt uit een opinie-onderzoek uitgevoerd in 17 landen bij 16.000 mensen naar aanleiding van de nieuwe Oxfam-campagne GROW. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat de stijgende voedselprijzen hun grootste zorg zijn.
15 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Bevolkingen veranderen hun eetpatroon omwille van de stijgende voedselprijzen. Dat blijkt uit een opinie-onderzoek uitgevoerd in 17 landen bij 16.000 mensen naar aanleiding van de nieuwe Oxfam-campagne GROW. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat de stijgende voedselprijzen hun grootste zorg zijn. Daarenboven eet 55 procent onder meer hierdoor niet meer hetzelfde als twee jaar geleden.

Begin deze maand heeft Oxfam haar nieuwe internationale campagne GROW ofwel ‘GROEI. Voedsel. Leven. Aarde.’ voorgesteld. Daarmee wil de organisatie de problemen van het voedselsysteem onder de aandacht brengen en pleit zij voor radicale veranderingen. Naar aanleiding van de campagne liet Oxfam een opinie-onderzoek uitvoeren over voedsel en voedselproblemen in 17 landen, waaronder Nederland, Kenia, India, Spanje, Brazilië en de VS. Aan het onderzoek namen ruim 16.000 mensen deel.

Uit de resultaten blijkt dat de stijgende voedselprijzen wereldwijd tot de grootste bezorgdheden behoren: 66 procent van de ondervraagden vindt dit één van de grootste zorgen van vandaag. Meer dan de helft (55%) van de respondenten zegt bovendien niet meer hetzelfde te eten als twee jaar geleden. Gemiddeld is prijs daarvan de oorzaak voor 20 procent van de deelnemers, in Nederland wordt dat antwoord door 30 procent van de ondervraagden gegeven en in Kenia door 80 procent.

In arme landen is de beschikbaarheid van voedsel de grootste zorg. Eén vijfde van de respondenten in ontwikkelingslanden geeft aan soms, zelden of nooit voldoende eten te krijgen, vergeleken met slechts zes procent in ontwikkelde landen. Wat de oorzaken van deze voedselproblemen betreft, worden stijgende olie- en transportkosten en weersomstandigheden het vaakst als hoofdoorzaken aangeduid, “omdat ze de voedseltoevoer treffen”. Daarna volgen de factoren overheidsbeleid en het optreden van grote ondernemingen.

Ten slotte toont het onderzoek een verschuiving aan van wereldwijde voedselvoorkeuren naar het Westerse eetpatroon. “De westerse eetgewoonten verspreiden zich over de hele wereld. Pasta, pizza, kip en vlees- en rijstgerechten staan in de meeste landen bovenaan de lijst van favoriete etenswaren. De enige uitzondering zijn de armste Afrikaanse landen, waar traditionele etenswaren zoals maïs nog steeds de dagelijkse kost uitmaken”, luidt het.

“Wat we eten verandert snel, en voor veel mensen betekent dit een verslechtering”, stelt Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib. “Grote aantallen mensen, vooral in de armste landen, snijden in de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel dat zij eten vanwege de stijgende voedselprijzen. Ons voedselsysteem is failliet. Alleen rust op de grondstoffenmarkten, duidelijke klimaatovereenkomsten en steun aan kleine boeren in arme landen kan hier iets aan veranderen.”

Meer info: lees het onderzoeksrapport

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek