Stijgende prijzen terwijl tarwe nog niet overal binnen is

Terwijl Belgische boeren wachten op droog weer om het restant van hun tarwe te oogsten, schieten de prijzen de hoogte in. Tarwe wordt momenteel aan 220-230 euro verhandeld, waar dat vorig jaar rond deze tijd minstens vijftig euro lager lag. Lagere mondiale opbrengsten en speculatie liggen ten grondslag aan de hoge prijzen.

23 augustus 2021  – Laatste update 23 augustus 2021 13:45
Lees meer over:

Diverse regio’s in de wereld kennen een matige tarweoogst. Zo valt de productie in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Rusland, twee grote wereldspelers, tegen. “Ook de prognoses voor de korrelmaïsopbrengsten in bijvoorbeeld de VS worden momenteel naar beneden bijgesteld, wat ook een impact heeft op andere zetmeelproducerende gewassen zoals granen", vertelt Marc Ballekens, directeur van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT). De wereldwijde lagere opbrengsten verklaren volgens hem de "manifest hoge prijzen" voor tarwe en gerst van dit moment.

Een ton tarwe wordt momenteel verhandeld aan ruim 230 euro, terwijl dit precies een jaar geleden nog op maximaal op 170 euro lag. “De geopolitieke instabiliteit leidt tot paniekreacties en speculatie. Daarnaast resulteert het slechte weer in Europa, maar zeker in de VS en andere streken van de wereld, tot stockdalingen. Dit versterkt de paniekreactie en speculatie nog verder. Intussen blijft China een gigantische importeur op de wereldmarkt”, verklaart hij.

Pas zeventig procent graan geoogst in België

Ook Belgische graanboeren kunnen door de hoge prijzen een goed saldo voorleggen, ware het niet dat ook in ons land de productie en kwaliteit tegenvalt. Er wordt in België ongeveer 200.000 hectare tarwe en 40.000 hectare gerst geteeld, waarvan een derde in Vlaanderen. “Normaal gezien hebben de boeren rond deze tijd alle graan binnen, maar nu staat er nog ruim twintig procent op het veld”, vertelt Ballekens die eraan toevoegt dat legering veel schade en  kwaliteitsverlies tot gevolg heeft. “Waar elf ton vorig jaar de norm was per hectare, is dat nu acht tot negen ton. En er worden in sommige streken ook lagere opbrengsten genoteerd”, aldus Ballekens. “Maar de goede prijs maakt in elk geval één en ander goed”, zo stelt hij enigszins optimistisch.

Volgens akkerbouwer Mathieu Vrancken, tevens voorzitter van de vakgroep akkerbouw in het hoofdbestuur van Boerenbond, is acht ton nog een behoorlijke uitdaging voor de boeren die nu nog moeten oogsten. Zelf heeft hij de meeste tarwe al gedorst, maar moet hij wel op de helft van zijn velden het stro nog binnenhalen.

“Gelet op de de huidige weersvoorspellingen kunnen we pas in de tweede helft van deze week het laatste van de tarwe oogsten”, geeft de Limburgse akkerbouwer aan. Behalve een verlies in opbrengst is er ook een sterke kwaliteitsvermindering. “De laatste tarwe die tien dagen geleden geoogst is, had een hectolitergewicht van 70, terwijl de norm 75 is.” Bij tarwe is het hectolitergewicht een maat voor het bloemrendement, de kwaliteit van het product.

Door deze lagere kwaliteit in combinatie met lagere opbrengsten, kunnen boeren maar beperkt profiteren van de prijsstijging van tarwe. Vrancken: “hoe lager de kwaliteit, hoe lager uiteraard de prijs die we ontvangen.” Belgische tarwe wordt veelal in diervoeder verwerkt. Om de Belgische landbouwers tegemoet te komen, stelde Fegra, de beroepsvereniging van de handelaars in graangewassen en andere landbouwproducten, de minimumnorm voor het hectolitergewicht recent bij van 75 naar 73,5. 

Tom_Van_Goey_Oekraine

Vlaamse boer in Oekraïne doet goede zaken

Een Vlaamse boer die zich aan deze malaise onttrekt, is Tom Van Goey die samen met Wim De Schutter een akkerbouwbedrijf van 3.000 hectare runt in Oekraïne. Het land is een belangrijke speler in de mondiale graanhandel. “We hebben een uitstekende teelt gekend met goede oogsten”, vertelt hij via de telefoon aan VILT.

Het tweetal oogstte tussen 10 juli en de eerste week van augustus 800 hectare tarwe en 300 hectare gerst. Per hectare werd er gemiddeld 8,6 ton tarwe en 6,5 ton gerst van het land gehaald. “Voor onze doen goede opbrengsten. Wij hebben toch een droger klimaat dan in België en boeren veel extensiever”, zegt Van Goey die zijn tarwe als baktarwe op de markt brengt. “Binnen een maand is de prijs voor baktarwe gestegen van 200 tot 250 euro nu. Ik spreek dan over de binnenlandse prijzen.” 

Vaak zorgt droogte er in mei voor dat de teelt zich niet goed ontwikkelt, maar dit jaar viel er op het juiste moment regen in Oekraïne. Ook richting de oogsttijd waren de weersgoden hem goed gezind en scheen de zon.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek