Steunplan voor Franse slachthuissector

Het water kom de Franse slachthuissector bijna tot aan de lippen. Volgens het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit bevindt één op vijf slachthuizen zich “in een moeilijke situatie”. De Franse overheid komt daarom met een actieplan om het slachterijnetwerk, de veehouderij en het dierenwelzijn te verbeteren.

18 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2023 15:12 Joris Rigo
Lees meer over:

Kwetsbare sector

Frankrijk telt 233 slachthuizen verspreid over het hele land. Maar de Franse slachthuissector zit in slechte papieren door de krimpende veestapel in combinatie met stijgende energiekosten en inflatie. Daardoor komt het voortbestaan van de meest kwetsbare slachthuizen mogelijk op de helling te staan. Bijna één op de vijf slachthuizen in Frankrijk bevindt zich “in een moeilijke situatie”, aldus het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit, “binnen twee tot drie jaar zou bijna 30 procent sluiten.”

Om de sector te ondersteunen lanceert het ministerie opnieuw een actieplan. In 2021 trok de overheid al 115 miljoen euro steun uit om 181 slachthuizen te moderniseren. De achterliggende gedachte was toen om de ontwikkeling van korte ketens extra te ondersteunen, de consumptie van vlees van Franse bodem te stimuleren en het dierenwelzijn te verbeteren. “Er is geen lokaal vlees zonder lokale slachthuizen”, stelde toenmalig minister van Landbouw Julien Denormandie destijds.

Regionale aanpak

De huidige minister van Landbouw, Marc Fesneau, heeft nu gekozen voor een regionale aanpak. Het doel van het plan is om te zorgen voor de ontwikkeling van een slachthuizennetwerk dat ook voldoet aan de behoeften van de veehouderij en bovendien het dierenwelzijn verder optimaliseert.

In de eerste plaats wordt nagegaan wat de behoeften zijn in de verschillende regio`s om zo het lokale aanbod van de veehouderijen en de slachtfaciliteiten beter op elkaar af te stemmen. In elk slachthuis worden de sterke en zwakke punten op het gebied van arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn, gezondheid en financiële resultaten onderzocht. Er wordt ook bekeken hoe de samenwerking tussen overheidsdiensten die deze slachthuizen ondersteunen, verbeterd kan worden zodat de kosten dalen.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek