nieuws

Stella Artois slaat niet langer aan in Engeland

nieuws
De biergroep InBev boekte in het voorbije kwartaal opnieuw recordcijfers. Die werden evenwel ontsierd door zwakke prestaties in China en Engeland. In het VK verkocht InBev in het eerste kwartaal liefst 8,6 procent minder bier. De schuldige is Stella Artois. De Britten lusten het Belgische topmerk niet meer. "De structurele problemen daar krijgen we niet opgelost", reageert topman Carlos Brito. En toch publiceerde InBev dus puike kwartaalresultaten. De omzet steeg 9,2 procent tot 3 miljard euro.
10 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De biergroep InBev boekte in het voorbije kwartaal opnieuw recordcijfers. Die werden evenwel ontsierd door zwakke prestaties in China en Engeland. In het VK verkocht InBev in het eerste kwartaal liefst 8,6 procent minder bier. De schuldige is Stella Artois. De Britten lusten het Belgische topmerk niet meer. "De structurele problemen daar krijgen we niet opgelost", reageert topman Carlos Brito.

De voorbije jaren ontwikkelde het VK zich tot veruit de belangrijkste markt voor de Leuvense pils, goed voor 5 miljoen hectoliter of ongeveer de helft van het totale volume. Maar de voorbije kwartalen vond Stella Artois steeds moeilijker zijn weg naar de consument. Al bij de jaarcijfers lichtte algemeen directeur Carlos Brito toe dat de problemen te wijten waren aan de opkomst van de bieren met een alcoholgehalte van 4 graden, terwijl Stella Artois 5 graden sterk is. "Onze concurrenten hebben de jongste tijd goede dingen gedaan", liet Brito zich ontvallen.

Donderdag gaf hij ruiterlijk toe dat InBev worstelt met een structureel probleem. "En we krijgen het vooralsnog niet opgelost", zei hij. "Dat er ook nog een strenger rookbeleid van kracht wordt in Engeland zal de zaken er niet op verbeteren". Hij verwijst naar het verbod op roken op publieke plaatsen dat op 1 juli ingaat. "Maar we werken eraan". Aangezien het VK de belangrijkste markt is voor InBev in West-Europa woog de verkoopdaling zwaar op de hele regio. Bovendien kampte ook Duitsland, de tweede grote markt, met een terugval.

De West-Europese volumes zakten 4 procent tot 7,6 miljoen hectoliter, de omzet dook 2 procent lager tot 722 miljoen euro. "In Duitsland zaten onze klanten met te grote voorraden die ze niet verkocht kregen", legt Brito uit. "Maar in april is er duidelijk beterschap. Dat België (+0,4 procent), Italië en Nederland vooruit gingen, temperde uiteindelijk nog de daling in West-Europa".

Een ander probleemgebied is China. De groep presteerde met een volumegroei van 3,2 procent erg mager op de beloftevolle groeimarkt. "De concurrentie heeft zich verschoven van het lokale niveau naar het regionale en zelfs nationale niveau. We hebben daar nog geen antwoord op gevonden", zegt Brito.

En toch publiceerde InBev puike kwartaalresultaten. De volumegroei bedroeg 7 procent tot 59 miljoen hectoliter. De omzet steeg 9,2 procent tot 3 miljard euro. De nettowinst steeg liefst 69 procent tot 280 miljoen euro. Ondanks de sterke cijfers toonden beleggers hun ongerustheid over de aanhoudende problemen in West-Europa. Het aandeel daalde 2,95 procent tot 58,14 euro.(KS)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek