nieuws

Lumpy skin disease duikt op in Italië en Frankrijk: FAVV roept rundveehouders op tot alertheid

nieuws

De lumpy skin disease (LSD) of besmettelijke nodulaire dermatose is op korte tijd vastgesteld in Italië en Frankrijk op drie landbouwbedrijven die honderden kilometers van elkaar verspreid liggen. Het Voedselagentschap roept rundveehouders in ons land op om waakzaam te zijn en de nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Volgens de informatie die nu beschikbaar is, werden geen runderen uit de zone rond de besmette gevallen aangevoerd in België, maar het onderzoek loopt nog.

Vandaag Griet Lemaire
lumpy skin disease_EFSA

Laatste uitbraak in Europa dateert van 2019

Op zaterdag 21 juni was er een eerste uitbraak van lumpy skin disease in Italië op een rundveebedrijf in Sardinië. Vier dagen later werd dankzij epidemiologisch onderzoek een dier dat afkomstig was van dat besmette bedrijf, gediagnosticeerd met de ziekte in Lombardije. Dat ligt op maar liefst 700 kilometer van het bedrijf van de eerste uitbraak. Nog vier dagen later, op 29 juni, werd een uitbraak bevestigd in Frankrijk op een melkveebedrijf in de Savoie. Dat is opnieuw een sprong van 400 kilometer. Alle runderen op de haarden worden afgemaakt en er is een bewakingszone met een straal van 50 kilometer ingesteld.

De laatste Europese uitbraak van deze aangifteplichtige ziekte was in Montenegro in 2019. Al zes jaar werden er geen gevallen meer aangetroffen in Europa, maar de ziekte is wel aanwezig in Afrika, Azië en Rusland. “De terugkeer van LSD benadrukt eens te meer het belang van bewaking en melding van besmettelijke ziekten”, zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Dit benadrukt ook de nood aan traceerbaarheid van dieren en bioveiligheidsmaatregelen.”

Wat is lumpy skin disease?

LSD of besmettelijke nodulaire dermatose is een aangifteplichtige ziekte die veroorzaakt wordt door een capripoxvirus dat nauw verwant is aan dat van schapen- en geitenpokken. “De ziekte treft runderen en buffels. Mensen worden er niet door besmet”, benadrukt FAVV. “Het virus wordt voornamelijk overgedragen door beten van vliegen, muggen, teken, enz. en door injectienaalden. Overdracht is ook mogelijk via sperma en direct of indirect contact met de letsels van besmette dieren, omdat het virus zeer resistent is in de omgeving.”

De symptomen van de ziekte kunnen licht tot ernstig zijn. Na een incubatietijd van vier tot veertien dagen krijgt een besmet dier hoge koorts, een verslechtering van de algemene toestand, een productiedaling en gezwollen lymfeklieren. De ziekte ontleent haar naam aan de knobbels die de volledige dikte van de huid bedekken. Die knobbels verschijnen binnen de 48 uur na het begin van de koorts. Oedeem, letsels van het slijmvlies en onvruchtbaarheid, zowel bij mannelijke als vrouwelijke dieren, kunnen zich ook voordoen.

Kans op economische schade

Na een infectie worden dieren geen chronische of latente dragers. De ziekte leidt volgens het Voedselagentschap in minder dan tien procent van de gevallen tot de dood, maar ze heeft wel een enorme impact op de economie en het dierenwelzijn. Dat bevestigt ook Boerenbond. “Het gaat om een type A-virus. Zo’n virus kan potentieel veel economische schade aanrichten in de rundveehouderij en de handel in dieren en dierlijke producten”, klinkt het. “De uitbraak heeft niet alleen gevolgen voor de import en export in Italië en Frankrijk, maar ook de Europese export naar derde landen kan impact ondervinden van deze uitbraken.”

De landbouworganisatie roept op tot verhoogde waakzaamheid om de kans op een uitbraak zo klein mogelijk te houden. “Het virus kan overgedragen worden door stekende vliegen en muggen. Door de potentieel grote impact moeten preventieve maatregelen opgeschaald worden”, zegt voorzitter Lode Ceyssens. Omdat vaccinatie de enige manier is om het virus in te dijken, wijst Boerenbond erop dat het noodzakelijk is dat er voldoende virussen worden voorzien vanuit de vaccinatiebank van Europa.

Aan de federale overheid vraagt Boerenbond dat er controles worden uitgevoerd naar geïmporteerde dierlijke producten op risicoplaatsen, zoals de luchthaven. “Wij roepen de rundveehouders ook op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt op te volgen en verdachte signalen bij de dierenarts te melden. Een snelle detectie is belangrijk om snel maatregelen te kunnen nemen”, besluit Ceyssens.

Gemengde reacties op uitstel vaccinatieplicht blauwtong: "Minder efficiënt in vectorperiode"
Uitgelicht
De sector reageert met gemengde gevoelens op het uitstel van de vaccinatiedeadline tegen blauwtong. Vorige week werd de deadline verlengd van 1 juni tot 1 september. “Door een...
12 mei 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: EFSA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek