Steeds meer bedrijven stellen investeringen uit
nieuwsEen toenemend aantal Belgische bedrijven blijft omwille van de financieel-economische crisis zijn investeringen uitstellen. Terwijl in november 2008 nog 59 procent van de bedrijven zei te wachten met investeringen, is dat aantal nu gestegen tot 65 procent. Dat blijkt uit een peiling van het VBO, Febelfin, CRiON en KeFiK.
De kredietbarometer van het VBO en CRiON toont een duidelijke verslechtering van de wil bij bedrijven om te investeren. In november zei ongeveer 20 procent van de bedrijven zijn investeringen zeker te zullen uitstellen, op basis van de peiling die in juni werd uitgevoerd blijkt dat percentage gestegen te zijn naar bijna 30 procent. Op basis van de KeFiK-barometer blijkt dat van de zeer kleine ondernemingen 37 procent zijn investeringen uitstelt omwille van de crisis.
De peiling van het VBO en CRiON leert dat 28 procent van de bedrijven vindt dat de voorwaarden voor de huidige kredieten verstrengd zijn. "In november was dat slechts 15 procent", verduidelijkt Philip Verstraete van het VBO. "Dertig procent van de bedrijven meent dan weer dat de banken de kredietprijs willen aanpassen, terwijl het in november nog om 22 procent ging". Bijna de helft van de Belgische ondernemingen (48 procent) vindt dat er meer of strengere financiële voorwaarden worden gevraagd voor nieuwe kredieten dan voor het uitbreken van de crisis (39 procent in november).
De inschatting van de bedrijven dat de banken strengere kredietvoorwaarden hanteren, lijkt te kloppen. "De conjunctuur verplicht de bankiers tot een waakzame inschatting van de kredietdossiers", zegt Annemie Ooghe van Febelfin. In een crisisperiode proberen de banken elk risico uit te sluiten. Dat, gecombineerd met steeds meer vragen naar informatie door de bankiers, doet de bedrijven aarzelen om te gaan investeren. Toch blijven de normale kredietvolumes voor bedrijven beschikbaar, en staat het uitstaand volume zelfs op een historisch hoog niveau, zegt Ooghe.
De bedrijven voelen ondertussen ook dat bij de kredietverzekeringen de limieten dalen en de premies verhogen. Dertig procent meent dat de invoering van het Belgacap-systeem een oplossing kan zijn: een staatsgarantie voor het optrekken van de limieten. Het principe werd de week voor de regionale verkiezingen goedgekeurd in de federale ministerraad en zit nu in de fase van de uitvoering.
Wat de omzet en de tewerkstelling betreft, zegt een groeiend aantal bedrijven de gevolgen van de crisis te zullen voelen. In november meende 78 procent dat de crisis woog op de omzetverwachtingen, een cijfer dat nu geklommen is naar 80 procent. Vierenvijftig procent van de respondenten verwacht dat de crisis negatieve gevolgen zal hebben voor de tewerkstelling in hun bedrijf, daar waar het in november voor 50 procent van de bedrijven het geval was.
Het aantal bedrijven dat denkt dat de huidige situatie nog een jaar zal aanhouden, blijft stabiel op 75 procent.
Bron: Belga