Boeken toe voor Vlaamse tak Slow Cabins: "Vlaanderen is er niet klaar voor"

Slow Cabins Vlaanderen, een bedrijf dat kleine verplaatsbare huisjes in landbouwgebied verhuurt aan toeristen, is failliet verklaard. Met het onthaastingsconcept wilde het bedrijf ook een alternatief inkomen bieden aan landbouwers en hen ondersteunen naar natuurinclusieve landbouw. “De aanhoudende rechtsonzekerheid over de vergunbaarheid van ons concept maakte onze overlevingskansen in Vlaanderen onder het huidige beleid onmogelijk”, concludeert zaakvoerder Xavier Leclair na het faillissement. Het bedrijf blijft wel actief in Ierland en Nederland.

25 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 maart 2024 20:35 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
SlowCabins2

Met het concept van Slow Cabins wilde de Antwerpse ondernemer een brug slaan tussen landbouw, natuur en toerisme. Het gaat om een vorm van plattelandstoerisme waarbij kleine, verplaatsbare eco-cabins tijdelijk op perceelsranden en bufferzones van landbouwgronden dichtbij natuur worden geplaatst. De autonome huisjes brengen de gehaaste stedeling dichter bij de natuur en voorzien de boeren van een neveninkomsten.

Het mocht echter niet zijn. Nadat begin vorig jaar vier huisjes aan de rand van een landbouwperceel in Sint-Truiden ceremonieel in gebruik werden genomen door Europarlementariër Hilde Vautmans (Open Vld) is eerder deze maand het doek gevallen voor Slow Cabins. Op 12 maart verklaarde de rechtbank van Antwerpen de Vlaamse tak van het bedrijf (Cabin Company nv) failliet. Als reden wordt gewezen naar diezelfde eco-huisjes in Sint-Truiden.

Na bezwaren van zowel het departement Omgeving als het departement Landbouw en Visserij besloot de Raad voor Vergunningsbetwistingen in de zomer van 2023 de vergunning te schrappen. Volgens de departementen had de aanvraag onder meer geen betrekking op agrarische of para-agrarische activiteiten. “Het betreft namelijk het uitvoeren van louter recreatieve activiteiten, namelijk logies, niet gekoppeld aan een landbouwbedrijf. Het feit dat de cabines voorzien worden op een perceel landbouwgrond is niet voldoende om te spreken van hoevetoerisme of landbouwverbreding”, stelde het landbouwdepartement in zijn advies.

Rechtsonzekerheid fnuikte overlevingskansen

Daarnaast werd er ook verwezen naar het vaste karakter van de cabineconstructie, de permanente inname van de landbouwgrond voor een periode van vier jaar en naar de verrommeling van het landschap. “Het oprichten van nieuwe constructies zoals ‘slow cabins’ of ‘tiny houses’ her en der in het agrarisch gebied kan absoluut niet worden toegestaan en zou leiden tot een te vermijden precedent. Dergelijke recreatieve containers horen geenszins thuis in landbouwgebied. Dit alles brengt de agrarische bestemming in het gedrang.”

Deze uitspraak betekende het einde van Slow Cabins in ons land. “De aanhoudende rechtsonzekerheid over de vergunbaarheid van ons concept in het kader van landbouwverbreding, in het bijzonder na een recente uitspraak door de Raad van Vergunningsbetwistingen, maakte onze overlevingskansen op korte termijn in Vlaanderen onder het huidige beleid onmogelijk”, laat het bedrijf in een verklaring weten. De rechtsonzekerheid maakte het ook moeilijk om aan extra kapitaal te komen om de start-up op de been te houden.

"Vlaanderen niet klaar voor ons concept"

Xavier Leclair betreurt de ondergang van Slow Cabins in Vlaanderen. De ondernemer, die hoop heeft op een doorstart, blijft geloven in het concept en concludeert dat de Vlaamse wetgeving en de langetermijnbeleidsvisie niet klaar zijn voor het concept. "We staan voor een belangrijk kantelpunt in onze maatschappij om een groene, (natuur)inclusieve transitie te doen slagen, met tal van existentiële vragen over hoe we toekomstig verder zullen consumeren, reizen, aan landbouw doen, en ja zelfs tot rust kunnen komen in een steeds sneller draaiende maatschappij. En verandering zorgt altijd voor weerstand van oude systemen."

Slow Cabins blijft wel actief in Nederland en Ierland waar het vijf huisjes heeft staan. Volgens Leclair zoekt de aangestelde curator in Vlaanderen naar oplossingen voor de schuldeisers en de gasten. Er zijn bijvoorbeeld tientallen boekingen geannuleerd, voorlopig zonder uitzicht op terugbetaling. Slow Cabins haalde zijn kapitaal binnen via onder andere crowdfunding. In twee rondes haalde het zo 403.000 euro op bij crowdlendingplatform WinWinner. In totaal had het bedrijf 256 crowd investeerders die meer dan een miljoen aan het bedrijf ontleenden en nu met lege handen achter dreigen te blijven.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek