Nieuwe fietsroutes vertellen het verhaal van de landbouw in West-Vlaanderen
nieuwsMet verschillende fietsroutes tracht West-Vlaanderen de kennis over de hedendaags land- en tuinbouw bij de Vlamingen te vergroten. “Gezien de maatschappelijke discussies is het meer dan ooit noodzakelijk om fietsers aan het denken te zetten en met elkaar in gesprek te laten gaan”, stelt Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw.
De burger staat niet vaak meer in direct contact met boeren en is daardoor steeds minder vertrouwd met de hedendaagse land- en tuinbouw. Vlamingen hebben daardoor minder kennis over de oorsprong van voedsel, hoe een hedendaags landbouwbedrijf draait en wat er groeit en leeft op akkers en weides. Het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum voor land- en tuinbouw, Inagro, en de toeristische dienst van de provincie brengen daar nu verandering in met elf nieuwe fietsroutes.
Laagdrempelige interactie
Vanaf nu hebben de zes miljoen recreatieve fietsers die elk jaar naar West-Vlaanderen komen, de mogelijkheid om de landbouwactiviteiten en -omgeving rechtstreeks te ervaren, of zelfs de landbouwer te ontmoeten. 57 educatieve bordjes langs de route en een quiz voor picknickers zorgen daarbovenop ook voor een extra laagdrempelige interactie. Diverse thema's komen erin aan bod: natuur en landschap, dieren, gewassen en de korte keten. De QR-codes leiden geïnteresseerden naar het uitgebreidere verhaal van de boerderij. Naast de bezoekjes aan de boerderijen en de educatieve borden, kan er ook geproefd worden van het lekkers uit de streek door de hoevepicknicks langs de routes.
“Deel uitmaken van een toeristische fietslus geeft ons een goed gevoel. Onze passie voor verse, lokale groenten kunnen overbrengen aan fietsers maakt het plaatje voor ons bedrijf compleet. En we geloven in het concept, want we zijn zelf fervente fietsers en ontdekken graag lokale ondernemers tijdens een fietsrit”, vertellen Filip Vandaele en Kaat Vandepitte trots. Hun tuinbouwbedrijf, ’t Glazen Huis, ligt op de route van Passendale naar Langemark-Poelkapelle.
“Landbouw en voedselproductie tastbaarder maken is een eerste belangrijke stap in landbouweducatie. Daarnaast is het voor land- en tuinbouwers ook belangrijk om ingebed te zijn in de maatschappij”, vertelt Naeyaert.
Tastbaar en eetbaar
De landbouw- en tuinbouwbedrijven op de fietsroutes werden begeleid door Inagro om hun verhaal actief te vertellen en het aanbod aan hoevepicknicks te versterken. Het onderzoekcentrum heeft ondertussen een jarenlange expertise opgebouwd in landbouwverbreding en -educatie. Voor dit project nam Inagro onder meer de bestaande picknicks onder de loep door de samenstelling, de hoeveelheden en de kostprijs op punt te zetten en ontwikkelden ze een take-awayformule. “Het resultaat is nu een klantgericht product waarin de eigenheid van het landbouwbedrijf centraal staat”, verduidelijkt Katrien Grauwet, adviseur landbouwverbreding en korte keten bij Inagro. “Door samen te werken, stimuleren ondernemers de economie, werkgelegenheid en toerisme op het platteland, wat de hele regio ten goede komt", vat Naeyaert het project samen.
Caroline Delavie van Hoeve Noord Gasthuis in De Panne getuigt: “Ik ben letterlijk wakker geschud. De porties in onze hoevepicknick waren te groot. Klanten vinden de kwaliteit van de producten veel belangrijker dan de hoeveelheid. En als de picknick ook nog eens leuk gepresenteerd is en in een leuke omgeving genuttigd kan worden, is het helemaal compleet.”
De elf fietstroutes langs de West-Vlaamse landbouwbedrijven kunnen teruggevonden worden op de website van Visit West-Vlaanderen.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Westtoer