Slechts 15% VN-ontwikkelingsdoelen op schema, deadline 2030 halfweg

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN) dreigen ondermijnd te worden door de beperkte aanpak van klimaatverandering. De deadline van 2030 is halfweg en slechts 15 procent van de doelen zit op schema. Inger Andersen, chef van het VN-milieuprogramma, roept op tot “meer ambitie en actie”. 

19 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 september 2023 20:01
Lees meer over:
afrikahongerarmoedevoedselcrisiswereld-1250

Klimaatverandering 

De meeste Duurzame Ontwikkelingsdoelen dreigen niet gehaald te worden door de beperkte aanpak van klimaatverandering. Dat staat in een recent gemeenschappelijk rapport van 18 VN-organisaties. In 2015 werden 17 doelstellingen opgesteld tijdens een Duurzame Ontwikkelingstop in het VN-hoofdkwartier in New York. Die doelstellingen roepen alle landen, zowel arm als rijk, op tot actie om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering. De doelen moeten de fundamenten leggen voor het beëindigen van armoede, met strategieën die zowel economische groei ontwikkelen als een reeks sociale behoeften aanpakken, zoals onderwijs, gezondheid, sociale bescherming en werkgelegenheid. Op de ontwikkelingstop werd beslist om de doelstellingen tegen 2030 te realiseren.  

De deadline om de 17 ontwikkelingsdoelstellingen te halen is nu halfweg en slechts 15 procent van de vooropgestelde doelen ligt op schema. De wereld is bovendien ver verwijderd van de afgesproken klimaatdoelen, zoals de opwarming tot minder dan 2 graden beperken. "Halverwege de deadline van 2030 is de wereld hopeloos uit koers", schrijft VN-chef António Guterres. De effecten van klimaatverandering zoals toenemende hitte, droogte en overstromingen belemmeren de internationale doelstellingen om een einde te maken aan honger, armoede en gezondheidsachterstanden.  

De VN-organisaties vrezen dat in 2030 nog steeds zo’n 670 miljoen mensen honger zullen lijden. Daarnaast voorspelt het rapport een stijging van voortijdige sterfgevallen door extreem klimaat en een verminderde toegang tot zuiver drinkwater. "Het jaar 2023 heeft maar al te duidelijk laten zien dat klimaatverandering een feit is", schrijft Guterres en voegt er de hoop aan toe dat de wetenschap kan helpen de doelen toch dichterbij te brengen. 

2 miljoen doden  

Volgens het rapport, dat onder leiding van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) werd opgesteld, hebben rampen die aan weer en klimaat zijn gerelateerd tussen 1970 en 2021 ruim aan twee miljoen mensen het leven gekost en opgeteld voor vier biljoen euro aan schade veroorzaakt. Vooral ontwikkelingslanden trekken aan het kortste eind. Niet van alle rampen is bekend welke rol klimaatverandering heeft gespeeld, wel is duidelijk dat mensen door de opwarming van de aarde steeds vaker extreem weer te verduren krijgen. 

Inger Andersen, de chef van het VN-milieuprogramma, roept op voor meer ambitie en actie in aanloop naar de klimaattop in Dubai die dit najaar wordt gehouden. "De wetenschap blijft ons tonen dat we niet genoeg doen om onze uitstoot te verlagen en aan de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen", zegt de Deense in een verklaring. 

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek