Slachtpremie kalveren ontkoppeld in 2012

In Vlaanderen wordt vanaf 1 januari 2012 de slachtpremie voor kalveren ontkoppeld. De zoogkoeienpremie zal daarentegen wel gekoppeld blijven. Omwille van het groot belang van de vleesveehouderij voor de plattelandseconomie heeft Europa daarvoor de toestemming gegeven. Dat laat minister-president Kris Peeters weten na een open dialoog met de verschillende belangenverenigingen.
30 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

In Vlaanderen wordt vanaf 1 januari 2012 de slachtpremie voor kalveren ontkoppeld. De zoogkoeienpremie zal wel gekoppeld blijven. Omwille van het groot belang van de vleesveehouderij voor de plattelandseconomie heeft Europa daarvoor de toestemming gegeven. Dat laat minister-president Kris Peeters weten na een open dialoog met de verschillende belangenverenigingen.

In het kader van de Health Check moeten er ook een aantal nationale of regionale keuzes gemaakt worden. Het al dan niet gekoppeld houden van de zoogkoeienpremie en het tijdstip van ontkoppeling van de slachtpremie voor kalveren zijn twee van de door Vlaanderen te nemen beslissingen.

Wat de zoogkoeienpremie betreft, zal Vlaanderen aan Europa vragen om die gekoppeld te houden. “Zo goed als alle partijen rond de tafel waren van mening dat een ontkoppeling desastreuze gevolgen zou hebben voor de sector”, zegt Peeters. “Een gekoppelde productie biedt kansen voor het voortbestaan van de productie van ons kwaliteitsvol Belgisch rundvlees en voor de bovenwettelijke garanties die het kwaliteitslabel Meritus biedt aan de consument”.

In het kader van de Health Check was een verdere ontkoppeling van de premie voor slachtkalveren onvermijdelijk. Wel kon het tijdstip van ontkoppeling nog besproken worden. “Elke regio mocht kiezen of ze dit in 2010, 2011 of 2012 willen doorvoeren. Wij hebben geopteerd om de premie zo lang mogelijk gekoppeld te houden, gezien de huidige moeilijke economische situatie”, legt de minister-president uit.

Op die manier wil Vlaanderen de producenten, slachthuizen en verwerkende bedrijven extra tijd geven om zich voor te bereiden op de ontkoppeling. Als referentieperiode wordt gekozen voor het gemiddelde van de jaren 2007 en 2008. “Met een periode van twee jaar kunnen we een maximale en zo gelijk mogelijke premieverdeling voor de actieve vleeskalverhouders garanderen en het vermindert de kans dat we met een momentopname worden geconfronteerd”, luidt het.

Voor Vlaanderen gaat het om 302 betrokken vleeskalverhouders. Voor de campagnes 2007 en 2008 werden gemiddeld 206.275 slachtpremies toegekend. Het gemiddelde bedrag per geslacht kalf voor deze referentieperiode bedroeg 30,95 euro.
 

Bron: eigen berichtgeving/Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek