nieuws

Rundvlees West-Vlaams rood ras wordt een streekproduct

nieuws
Het rundvlees van het West-Vlaamse rood ras is erkend als streekproduct. Dinsdag werden de fokkers van dit ras gehuldigd in het Brugse provinciehuis tijdens de officiële bekendmaking. "Het is een belangrijke stap om dit unieke runderras te vrijwaren voor de toekomst", klonk het. Het rood ras is precies het vijfentwintigste West-Vlaamse product dat erkend wordt.
5 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18

Het rundvlees van het West-Vlaamse rood ras is erkend als streekproduct. Dinsdag werden de fokkers van dit ras gehuldigd in het Brugse provinciehuis tijdens de officiële bekendmaking. "Het is een belangrijke stap om dit unieke runderras te vrijwaren voor de toekomst", klonk het. Het rood ras is precies het vijfentwintigste West-Vlaamse product dat erkend wordt.

Het Vlaams Steunpunt Streekproducten, dat deel uitmaakt van VLAM, ijvert al geruime tijd voor de valorisatie van oude rassen. "Deze rassen maken deel uit van ons landbouwkundig en gastronomisch patrimonium en het zou jammer zijn dat ze verloren zouden gaan", zegt Jo Van Caeneghem. VLAM is dan ook opgetogen dat het Studie- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Rundveerassen zijn schouders heeft gezet onder de erkenningsaanvraag voor het rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen.

Het is een belangrijke stap om dit unieke runderras te vrijwaren voor de toekomst. Met deze erkenning kan ook de stap naar een mogelijke Europese erkenning gezet worden. "Het aanvraagdossier zal tegen eind 2012 klaar zijn. Dat is alvast de ambitie", aldus Van Caeneghem.

Het rood ras van West-Vlaanderen bestaat wellicht al meer dan 500 jaar. Het historisch fokgebied lag in de driehoek Cassel-Watou-Hazebroeck en vandaag blijft het ras verbonden aan de provincie West-Vlaanderen. Het rode ras is een uitstekende grazer in de winderige en vochtige polders en kuststreek. Het rood ras wordt zowel voor zijn melk- als vleesproductie gehouden.

Vanaf de jaren '70 nam de interesse van landbouwers voor het rood ras af ten voordele van rassen die ofwel een sterke melkproductie kennen ofwel gekenmerkt zijn door meer bevleesdheid en een hoog slachtrendement. In 2000 kreeg het ras de status van bedreigd rundveeras.

De overblijvende kwekers hechten bijzonder veel belang aan het voeder van de dieren. Op jaarbasis bestaat het rantsoen van de dieren ouder dan één jaar voor 80 procent uit gras. Dit levert fijnvezelig vlees op, dat licht vetdooraderd is, donker van kleur, mals en smakelijk. Enkel de vrouwelijke dieren worden onder het label streekproduct.be aangeboden.

Ook ingelegde paling uit Sint-Laureins, Maaslandse boerenhesp en gerookt rundvlees uit Zandvliet mogen voortaan het erkenningslabel dragen.

Meer info: Streekproduct.be

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek