Rundveehouders worden herinnerd aan verbod op neusring
nieuwsSinds 2001 is een perforerende neusring bij runderen verboden. De Vlaamse dienst Dierenwelzijn merkt dat niet alle veehouders en dierenartsen hiervan op de hoogte zijn. Daarom herinnert de overheid aan het verbod dat er gekomen is omdat een neusring pijnlijk is voor rundvee en ontstekingen kan geven. Daar is één uitzondering op, voor stieren die gevaarlijk kunnen zijn. “Een neusring die niet perforeert, is wel toegelaten”, zegt de dienst er nog bij. Zulke neusringen, meestal uit plastic, worden soms aangebracht bij jonge runderen die zogen bij soortgenoten en dat moeten afleren.
Een neusring aanbrengen bij rundvee is verboden in Vlaanderen. De dienst Dierenwelzijn legt uit waarom dat verbod er gekomen is: “Het doorboren van het tussenschot van het neusgat is pijnlijk en stressvol voor het dier. Bovendien kunnen ontstekingen ontstaan als de ingreep niet correct is uitgevoerd. Een neusring geeft blijvende hinder. Als de ring ergens tegenaan botst of als iemand hem vastneemt, veroorzaakt dit pijn bij het rund. Ook kan de neusring uitscheuren, wat behalve erg pijnlijk is ook risico’s op infecties geeft.”
Voor stieren – die gevaarlijk kunnen zijn – wordt een uitzondering toegestaan met het oog op de veiligheid van de mensen die met het dier moeten omgaan. Een neusring is dan een extra middel om het dier te controleren en te corrigeren. Ook toegelaten is een neusring die niet perforeert, maar het tussenschot van de neus enkel omklemt. Dat soort ringen, meestal uit plastic, dient niet om het dier beter ‘hanteerbaar’ te maken maar om te voorkomen dat het zoogt bij soortgenoten.
Als tijdens een inspectie op een bedrijf koeien aangetroffen worden met een perforerende neusring, kan dit aanleiding geven tot een proces-verbaal en een administratieve boete van 640 euro. Overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving kunnen ook leiden tot een korting op de inkomenssteun die landbouwers ontvangen.
Beeld: Dienst Dierenwelzijn