nieuws

Milk Trading Company herpakt zich met flexibel prijsmodel voor melkveehouders

nieuws

Na een moeilijke periode van krimp en juridische spanningen kiest Milk Trading Company (MTC) voor een vernieuwde koers. De coöperatie geeft melkveehouders voortaan meer vrijheid bij het bepalen van hun melkprijs en hoopt daarmee het vertrouwen te herwinnen en weer te groeien.

Vandaag Jerom Rozendaal
Lees meer over:
melkkoe3

Van collectieve naar individuele prijsbepaling

Milk Trading Company, opgericht in 2017 door agrarisch adviesbureau DLV samen met enkele melkveehouders, heeft zijn systeem voor prijsvastlegging grondig herzien. In plaats van een collectief vastgestelde melkprijs, kunnen leden nu individueel hun gewenste melkprijs opgeven. MTC probeert deze prijs dan vast te leggen via de termijnmarkt voor zuivel en landbouwgrondstoffen. De coöperatie telt momenteel zo'n 150 leden, na een piek van meer dan 300 in 2021. Twee derde kwam uit Vlaanderen, een derde uit Nederland.

De oorspronkelijke doelstelling van MTC blijft overeind: melkveehouders meer grip geven op hun melkprijs en inkomenszekerheid bieden in een volatiele markt. Via de termijnmarkt kunnen boeren hun melkprijs én voederkosten vastzetten op een niveau dat voor hen acceptabel is. In de beginjaren bleek dit succesvol: met name in perioden van lage marktprijzen leverde het systeem een meerprijs op van gemiddeld 3 cent per liter melk.

Coronadip en juridische nasleep

Vanaf het najaar van 2021 kwam er echter een kink in de kabel. Door extreme prijsstijgingen in de zuivelmarkt – mede veroorzaakt door slechte weersomstandigheden wereldwijd en de oorlog in Oekraïne – moesten boeren plotseling forse bedragen bijbetalen op eerder vastgezette prijzen. Dit leidde in 2022 tot onvrede, uitstroom van leden en zelfs een rechtszaak tegen MTC en zijn bestuurders. De rechter stelde MTC in eerste aanleg in het gelijk, al loopt er nog een beroepsprocedure.

Nieuwe koers na kritiek melkveehouders

De kritiek van destijds leidde tot fundamentele hervormingen binnen de organisatie. Vorig jaar werden de eerste maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen.  Zo werd er onder andere een bestuurlijke scheiding van MTC en DLV doorgevoerd en een externe CEO aangesteld.

Nu komt hier een grondige herziening van de werking van MTC bij. Waar de melkprijs waaraan werd afgedekt voorheen werd bepaald door een beperkte groep boeren (de zogenaamde “melkchat”) kan vanaf heden deze tevreden melkprijs bepaald worden door elk individueel lid apart. Ook de minimale deelname van 10 procent van het productievolume vervalt. “Vanaf nu kun je lid zijn en blijven tegen betaling en is indekking niet meer verplicht”, klinkt het bij MTC.

De organisatie wil hiermee meer vrijheid en maatwerk voor de boeren creëren. “De ene boer is tevreden met 52,25 euro terwijl een andere 52,5 euro of 53 euro wil per 100 liter”, aldus Dirk Coucke die met DLV nog steeds de transacties voor de melkveehouders op de termijnmarkt uitvoert en MTC adviseert rond risicomanagement. “Met dit systeem kunnen we tegemoetkomen aan het tevredenheidsniveau van elk lid.”

Klaar voor groei met ‘MTC 2.0’

Met deze nieuwe, flexibele aanpak hoopt MTC opnieuw melkveehouders aan te trekken. Sinds 2023 wist de organisatie weer gemiddeld gunstige resultaten te behalen voor haar leden. “We hebben bewezen dat de melkprijs wél vooraf vastgezet kan worden en dat de boer niet per se prijsnemer hoeft te zijn”, aldus MTC.

Met onderstaande grafiek wil Coucke dat punt duidelijk maken. Hieronder wordt de indekkingsprijs weergegeven in vergelijking met de fysieke melkprijs (standaardprijs Milcobel). “Er is duidelijk te zien dat het indekken van de melkprijs leidt tot meer prijszekerheid en -stabiliteit.”

MTC werking

Hoe werkt het?

De individualisering van de prijszetting is mogelijk gemaakt omdat tegenwoordig ook Duitse melk verhandeld wordt op de termijnmarkt en niet langer alleen boter en poeder. “Hierdoor kunnen kleinere hoeveelheden vastgeklikt worden, terwijl het vroeger om grote volumes ging”, vertelt Coucke. Iedereen die wil, kan 16 maanden vooruit, per schijf van 5.000 liter zijn eigen gewenste minimale melkprijs per maand aanvragen en de MTC kijkt dan of een collectieve indekking aan deze gevraagde prijzen mogelijk is. 

Hittestress bij koeien leidt tot lagere melkaanvoer: “Zo erg is het nog nooit geweest”
Uitgelicht
Zuivelverwerkers houden in hun fabrieken rekening met een verminderde melkaanvoer als gevolg van hittestress bij melkkoeien. Na enkele tropische dagen daalt de melkproductie m...
1 juli 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek